Column

Zit ook aan successtory ASML einde?

Niemand verkoopt aandelen als wordt verwacht dat de koers verder zal stijgen. Zeker niet in een tijd dat geld op de bank niets oplevert. Dat het Koreaanse elektronicaconcern Samsung als insider bekendmaakte 6,3 miljoen aandelen van chipsmachinefabrikant ASML te gaan verkopen, is een veeg teken aan de wand.

Peter de Waard
Exterieur van ASML. Beeld anp
Exterieur van ASML.Beeld anp

ASML is zonder meer de grootste successtory van Nederland innovatieland in de afgelopen twintig jaar. Het ontstond als joint venture in een noodgebouwtje op het voormalige Natlab-terrein van Philips. En nadat de aandelen door Philips in 1995 waren afgestoten, groeide het uiteindelijk uit tot een concern dat de oude moeder in de schaduw zou stellen. Philips is op de beurs 24,9 miljard waard, ASML 41,5 miljard.

Maar succestory's eindigen ook een keer, zoals Apple ervaart. Sinds de koers van het aandeel ASML vorig jaar piekte boven de 100 euro, is de waarde van het bedrijf gestabiliseerd - ondanks het feit dat de directie alles in het werk heeft gesteld om de aandeelhouders te behagen. Niet alleen kondigde het bedrijf aan nog eens voor twee miljard euro eigen aandelen in te kopen, ook werd het dividend dit voorjaar met 50 procent verhoogd van 70 cent tot 1,05 euro.

Dat heeft Samsung nog mooi kunnen meenemen. Maar nu beginnen de Koreanen het belang van 3 procent in ASML te lozen, terwijl ze een strategische partner zijn. Eerder maakte een andere strategische partner, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, ook al zijn belang te gelde. Beide partners zitten in Azië, de regio waar ASML tweederde van zijn omzet behaalt.

Samen met de Amerikaanse chipsproducent Intel investeerden de beide Aziatische bedrijven veel geld in ASML, voor de ontwikkeling van machines die chips maken met extreem ultraviolet licht: de zogenoemde EUV-technologie. Deze machines moeten in de toekomst nog kleinere en krachtigere chips kunnen maken.

Maar eind vorige maand liet topman Mark Bohr van Intel weten dat dit concern detechniek voorlopig niet gaat gebruiken. De EUV-technologie zou nog niet gereed zijn voor massaproductie. De koers daalde met 4,5 procent, waardoor ASML voor het eerst een dag bovenaan het lijstje met grote dalers stond.

De directie liet meteen weten dat de tests naar wens verlopen en uitstel geen afstel is. De machines zullen zoals gepland in 2018 of 2019 op de markt komen. ASML heeft de lat hoog gelegd. Vorig jaar was de omzet 6,3 miljard. Die moet in 2020 boven de 10 miljard komen. Of dat lukt, hangt af van het succes van de EUV-technologie.

Samsung blijft een strategisch partner van ASML, maar het heeft het bedrijf geen dienst bewezen door de aandelen af te stoten vlak nadat Intel twijfels uitte.

Het leidt tot nieuwe vragen over de voortgang van de nieuwe technologie. Gisteren kreeg de koers een nieuwe tik. Twee keer binnen een maand is geen incident meer.

Reageren?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden