Zit er in Liga Evergreen duurzaam geteelde tarwe?

In een aantal koeken van Liga zit duurzaam geteelde tarwe. Maar hoe weet je of dat waar is?

Evergreen krenten

Liga typisch Nederlands? Nee hoor. Tegenwoordig is Liga onderdeel van Mondelez, een multinational waar bijvoorbeeld ook Lu, Milka en Côte d'Or bij horen. Mondelez scoort niet echt hoog als het om duurzaamheid gaat: op de beoordelingssite rankabrand.nl heeft Milkachocolade een 'D', de één-na-laagste beoordeling, meldt Milieu Centraal.

Maar Liga lijkt dat goed te gaan maken. Zo worden Liga Milkbreak en Liga Evergreen voortaan gemaakt van duurzaam geteelde tarwe. Dat houdt in dat Liga met 1.700 Europese boeren de zogenaamde 'Harmony-overeenkomst' heeft gesloten. Deelnemers verplichten zich tot het telen van 'kwaliteitstarwe met eerbied voor het milieu'. Dat zegt natuurlijk niets. Heeft Liga zich aangesloten bij een erkend, onafhankelijk gecontroleerd keurmerk, zoals biologisch of Milieukeur? Jammer, nee. Maar het werkt wel samen met externe partners, zoals ngo's, natuurorganisaties en wetenschappers. Welke, dat zegt Liga niet. De criteria en claims worden extern gecontroleerd, onder andere door de betrouwbare auditinginstelling SGS.

Of derden bekijken wat Liga met deze bevindingen doet, is niet duidelijk. En nee, Harmony is niet biologisch, maar wel beter dan gangbaar: zo 'halverwege', zegt Liga. Er wordt behoorlijk zorgvuldig omgesprongen met bestrijdingsmiddelen, die alleen mogen worden gebruikt als het écht nodig is; sommige zijn verboden. Helaas ontbreekt inzicht in welke middelen, zegt Greenpeace.

Verder is de herkomst van het graan precies bekend, zegt Liga. Fijn, maar traceerbaarheid is een wettelijke eis, dus niets bijzonders. Ten slotte krijgt biodiversiteit aandacht. Zo wordt 3 procent van elk tarweveld ingezaaid met wilde bloemen. Nu bestaat er al een Europese wettelijke verplichting voor alle landbouwbedrijven om 5 procent ruimte voor biodiversiteit te rerserveren. Volgens het Louis Bolk Instituut is voor het aanleggen van natuurlijke akkerranden behoorlijk wat kennis nodig: naast projecten die serieus bijdragen aan biodiversiteit, zijn er te veel 'pr-akkerranden' die weinig toevoegen. Liga zegt geadviseerd te worden door natuurorganisaties.

Een gemiddelde Ligakoek bestaat maar voor pakweg de helft uit tarwe. De rest is bijvoorbeeld havermeel, suiker, gedroogde vruchten, melk, olie... hoe duurzaam zijn die ingrediënten? We zijn ermee bezig, zegt Liga. Zo gebruiken we al uitsluitend duurzame palmolie. Maar verduurzaming kost tijd. Dat klopt. Goed dat Liga ermee bezig is. Hoe serieus? We wachten het in spanning af.

Product
Evergreen krenten, 225 g

Prijs
€1,65

Verkrijgbaar
Supermarkten

Oordeel
***

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden