Zintan-strijder in Libische interim-regering

De Libische interim-premier Abdurrahim el-Keib heeft dinsdagavond de namen bekendgemaakt van zijn ministersploeg. De interim-regering moet Libië besturen tot er parlementsverkiezingen in het Noord-Afrikaanse land zijn geweest.

AMSTERDAM - Osama al-Juwali, hoofd van de militaire raad in Zintan, krijgt de portefeuille van Defensie. Hij is de bevelhebber van de strijders die afgelopen zaterdag de enige nog voortvluchtige zoon van Moammar Kadhafi, Saif al-Islam, gevangennamen.


Ashour bin Hayal, een onbekende diplomaat uit het oosten van het land, wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Diens benoeming geldt als een verrassing, aangezien verwacht werd dat de vroegere VN-vice-ambassadeur Ibrahim Dabbashi die post zou krijgen. Hij was een van de eersten die afstand nam van Kadhafi en riep diplomaten op het verzet tegen de Libische dictator te steunen.


Andere sleutelposten zijn voor Hassan Ziglam (Financiën) en Abdelrahman bin Yazza, aan wie de cruciale portefeuille Olie en Gas toevalt.


Advocaat Fathi Terbel, lid van de Libische Nationale Overgangsraad (NTC), wordt minister van Jeugd en Sport. Op 15 februari leidde Terbels arrestatie tot een volksopstand in Benghazi, die zich later uitbreidde over heel Libië en die uiteindelijk leidde tot de val van het regime-Kadhafi.


De Libische nomade die Saif al-Islam Kadhafi heeft verraden, heeft dinsdag gezegd dat hem 1 miljoen euro was beloofd als hij Saif al-Islam naar Niger zou helpen ontsnappen. Yussef Saleh al-Hotmani moest Saif al-Islam door de woestijn leiden. Hij lichtte de strijders van de NTC in, die Saif al-Islam zaterdag oppakten.


De NTC wil Saif al-Islam nu in eigen land berechten en niet uitleveren aan het het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. In Libië kan hij de doodstraf krijgen.


De hoofdaanklager van het strafhof, Luis Moreno Ocampo, zei dinsdag in Tripoli dat Saif al-Islam en de zondag opgepakte voormalige veiligheidschef Abdullah al-Senussi niet noodzakelijk in Den Haag hoeven te worden berecht. Maar waar dit dan wel gebeurt, dat bepalen volgens hem de rechters van het ICC en niet de Libische regering.


De 39-jarige Saif al-Islam en de 62-jarige Senussi worden sinds eind juni gezocht door het ICC, dat zich op verzoek van de VN-Veiligheidsraad met Libië bemoeit. De twee worden beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid gepleegd bij het neerslaan van de opstand in Libië.


Saif al-Islam is de tweede en bekendste zoon van Kadhafi. Jarenlang gold hij als waarschijnlijke opvolger van de Libische dictator.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden