Zinkende euro moet koppositie weer prijsgeven aan dollar

De aanhoudende malaise op de Europese aandelenmarkten heeft de euro dinsdag opnieuw door de grens van één dollar heengejaagd, ditmaal naar beneden....

Van onze verslaggeefster

De dollar dankt zijn opmars aan de, naar omstandigheden goede, prestaties van de Amerikaanse beurzen. Terwijl alle Europese beurzen dinsdag in het rood sloten, wist Wall Street de verliezen enigszins te beperken.

'Stabiliteit op de Amerikaanse aandelenbeurs gaat hand in hand met een sterkere dollar', verklaart vermogensbeheerder Tony Robinson van Attica Asset Management tegen financieel persbureau Bloomberg.

Additionele vraag naar dollars kwam van beheerders van beleggingsfondsen. De beheerders werden gedwongen buitenlandse beleggingen te verkopen, en de opbrengsten om te zetten in dollars, omdat zij Amerikaanse cliënten moeten uitbetalen die zich massaal terugtrekken uit beleggingsfondsen.

De dollar won ook in het Verre Oosten terrein, ten opzichte van de Japanse yen. De dollar geldt in kringen van valutahandelaren niet langer als een one-way bet, een belegging die maar één richting op kan gaan, namelijk naar beneden. De afgelopen maanden was dit wel de perceptie.

De dollar viel ook door reële zorgen over de onhoudbaarheid van het tekort op de lopende rekening van de Verenigde Staten. Investeerders vrezen dat de VS dit tekort niet langer zal kunnen financieren - daarvoor is immers geld van buitenlandse geldschieters en beleggers nodig -, en trokken zich terug uit de Amerikaanse beurzen en valuta.

De euro profiteerde hiervan, door op 15 juli voor het eerst na 2,5 jaar kwakkelen de grens van één-dollar te slechten. Euro-watchers zagen hierin de bevestiging dat de euro, zijn slechte imago ten spijt, geen zwakke munt is. Een week later is deze vreugde weer over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden