Zinken marineschip Zuid-Korea was ongeluk

Het zinken van een Zuid-Koreaans patrouilleschip vlakbij de grens met Noord-Korea is waarschijnlijk een ongeluk geweest.

Van onze correspondent Hans Moleman

Van de 104 bemanningsleden konden er in de nacht van vrijdag op zaterdag slechts 58 gered worden. De Zuid-Koreaanse regering besloot zaterdagochtend alle voorrang te geven aan verdere reddingswerkzaamheden. Reddingsploegen hadden zondagmiddag nog geen verdere overlevenden kunnen vinden.

Het schip, dat na een explosie in tweeën brak, zonk na drie uur en ligt op een diepte van 24 meter in een ondiep deel van de Gele Zee. Het zinken van de 1200 ton zware Cheonan bracht aanvankelijk een golf van onrust met zich mee in de regio.

Na de explosie op het achterschip van de Cheonan begon een ander Zuid-Koreaans marineschip dat in de buurt voer te vuren op een onbekend object. Het bleek later een troep vogels te zijn, die op de radar abusievelijk als een mogelijk Noord-Koreaans doel was geinterpreteerd.

[VIDEO]

Spoedberaad

De Zuid-Koreaanse regering kwam vrijdagnacht in spoedberaad bijeen. President Lee Myung-bak gaf opdracht tot ‘een snel en uitgebreid’ onderzoek naar de oorzaak van de explosie.

De opties lopen volgens marinedeskundigen uiteen van een ongeluk aan boord (een explosie door een technische fout in de munitie-opslag van het schip) via een passieve aanval van Noord-Koreaanse zijde (een al of niet verdwaalde zeemijn) tot doelbewuste agressie: een aanval met een torpedo of anti-schipraket afgevuurd van Noord-Koreaanse zijde.

Zes-partijenoverleg

Zuid-Korea houdt alle landen die betrokken zijn bij het zogenaamde zes-partijenoverleg ,dat in 2003 werd ingesteld om de spanningen op het Koreaanse schiereiland te reduceren, op de hoogte van de verdere ontwikkelingen in het onderzoek. Dat zijn naast Noord-Korea en de VS China, Japan en Rusland.

Van Noord-Koreaanse zijde is nog geen officiele reactie gekomen op het incident, maar volgens Zuid-Korea is het grensverkeer aan de gedemilitariseerde zone normaal dit weekeinde. Dat duidt erop dat Noord-Korea geen reden ziet voor extra maatregelen in verband met oplopende spanningen aan de omstreden grens, die sinds de burgeroorlog tussen de beide Korea’s (1950-1953) omstreden is.

Schotenwisseling

Het is niet vreemd dat de Zuid-Koreaanse marine bij het incident vreesde voor een Noord-Koreaanse aanval. Het zeegebied waar de Cheonan zonk was de afgelopen jaren meermalen het toneel van maritieme schermutselingen tussen beide Korea’s. De laatste schotenwisseling had vijf maanden geleden plaats.

Het incident met het patrouilleschip is een van de grootste rampen in de geschiedenis van de Zuid-Koreaanse marine. Het ergste ongeluk vond in 1974 plaats, toen een schip in een storm verging, waarbij 159 militairen omkwamen. In 1967 werden 39 zeelieden gedood bij een Noord-Koreaanse beschieting.

Een Zuid-Koreaans marineschip. (AP) Beeld
Een Zuid-Koreaans marineschip. (AP)
Een patrouilleboot van de politie zoekt naar overlevenden bij het gezonken schip. (AP) Beeld AP
Een patrouilleboot van de politie zoekt naar overlevenden bij het gezonken schip. (AP)Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden