Zingen in koor, jammer genoeg onderbroken door braken

Zeeziekte en zang op weg naar Texel.

Uitzich op de Waddenzee. Beeld anp
Uitzich op de Waddenzee.Beeld anp

Zuiderzee, 14 augustus 1791

Mijn lieve tante bracht ons met het rijtuig van Sloterdijk naar de Mosselsteiger, waar het jacht van de compagnie op ons wachtte. We moesten voor Sans Souci blijven liggen voor het diner, want het tij stond niet toe dat we spoedig zouden vertrekken. Toen de wind krachtiger werd, passeerden we diverse dorpen aan de oever van het IJ.

De schepen en handelsvaartuigen waren niet te tellen. Een Engelsman van de Kaap had zijn hoofdmast verloren, andere schepen kwamen van Groenland met walvissen die ze buitgemaakt hadden. Je kunt het aantal vissen dat gevangen is aftellen aan de baleinen die op het dek tegenover elkaar zijn opgesteld en die een soort galerij vormen.

Tegen zes uur passeerden wij Pampus. Diverse schepen werden door een aantal kleine barken voortgetrokken om het traject van de Zuiderzee naar het IJ af te leggen. Het eiland Marken bleef lang voor onze ogen en de vuurbaak herinnerde mij telkens aan die van Hero en Leander (uit Ovidius' Heroïdes, red.).

De maan kwam op. We hadden juist volle maan en ons gezelschap stelde zich vrolijk op aan dek, waar we ons amuseerden met het zingen in koor, wat jammer genoeg werd onderbroken door zeeziekte en braken.

Nina d'Aubigny (1770-1847), Duitse zangeres en muziekpedagoge. Ingekort fragment uit Niet zo erg Hollands - Dagboek van een reis naar Nederland. Vertaling Heleen Metzelaar en E.R. d'Engelbronner. Uitgeverij Verloren, 2001.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden