Zingen bij DWDD, een gek T-shirt en Rita's Wii

De verkiezingscampagne was allesbehalve saai. Politici deden er alles aan om aandacht te trekken, met de media als bondgenoten. Een top-10 van de dieptepunten....

Door Haroon Ali en Sara Berkeljon en Paul Onkenhout

Glamourpolitiek (10)
Bij RTL Boulevard is inhoud irrelevant. Wat willen we echt weten van de eregasten Mark Rutte, Jan Peter Balkenende en Geert Wilders? Nou, dat Rutte vrijgezel is omdat zijn ouders hem gekke brillen lieten dragen en dat hij ‘vreselijk driftig kan worden om een niemendalletje’. Wilders is ‘best een toffe peer’, maar ook weer geen carnavalsganger. Oh, en Balkenende speelde vroeger cowboy in de achtertuin. Albert Verlinde blijft ondertussen heel serieus kijken, want het gaat immers om politiek met een hoofdletter P. Femke Halsema heeft vast ontzettend veel spijt dat ze nee zei tegen het programma.

Onder de douche bij DWDD (1)
Zingende politici bij De Wereld Draait Door, dat is pas lachen. Anouchka van Miltenburg (VVD) en Sabine Uitslag (CDA) kozen voor een klassiek repertoire. Laten we het zo zeggen: zingen in zo’n studio is toch iets heel anders dan zingen onder de douche. Joël Voordewind (CU), Mei Li Vos (PvdA), Jasper van Dijk (SP), Boris van der Ham (D66) en Jolande Sap (GroenLinks) persten in een volgende uitzending Zing, vecht, bid enzovoort van Ramses Shaffy eruit, wat alleszins meeviel. Toen we dachten dat ze hun lesje nou toch wel zouden hebben geleerd, de politici, zong Esmé Wiegman (ChristenUnie) Respect van Aretha Franklin. Mirjam Sterk (CDA) met I’ll stand by you, dat ging nog net, maar toen Wiegman begon te zingen werd maar weer eens onderstreept dat het electoraat vaak niet te benijden is.

Een Wii van Rita (2)
Een dieptepunt dat eigenlijk ook een hoogtepunt is, kwam van Rita Verdonk. Nul zetels in de peilingen, maar Verdonk maakte, samen met regisseur Willibrord Frequin, mooi wel hét filmpje van deze campagne. Met boze burgers in een zwembad bij wie het water letterlijk tot aan de lippen staat. Met rechters die de crimineel nog een glaasje champagne inschenken. En een bevlogen Rita natuurlijk. Dat Rita nog steeds van duidelijke taal houdt, bleek ook tijdens een interview met School TV, waarin Verdonk de kijkertjes beloofde dat ‘papa en mama’ onder haar bewind van elke 100 euro maar 25 euro belasting zouden moeten betalen. ‘Dan kunnen ze bijvoorbeeld een Wii kopen voor jullie! Of een keertje extra naar de Efteling!’

JP de koordirigent (3)
Jan Peter Balkenende is te gast bij Nova College Tour. Op de eerste rij in de aula van de Vrije Universiteit zit héél toevallig een groep knapen van dispuut P.a.s.c.a.l., Balkenende’s vroegere feestvereniging. Even geen serieuze vragen, maar tijd voor een feestje. Koordirigent Balkenende vraagt zijn dispuut het ‘geheime’ lied op te dreunen. Hij zingt zelf het hardst mee, haalt flink uit en heft fanatiek zijn handen naar de hemel. Daarna vindt de premier dat ‘u het bier nu wel kunt laten aanrukken’. Presentator Twan Huys doorziet Balkenende’s charmeoffensief: ‘Eén zetel erbij, denk ik maar’. Zo makkelijk zijn studenten namelijk.

De fruitmachine van RTL (4)
Ook totaal mislukt: het Hyvesdebat (te traag) en het Twitterdebat (te chaotisch). Er is helemaal niks tegen sociale netwerken, maar wel als journalisten uit angst de boot te missen politici zover krijgen om met behulp van hun iPhone eens lekker te debatteren.

In het Twitterdebat van RTL overwoekerde de vorm de inhoud volledig. Initiatiefnemer Frits Wester vond het allemaal geweldig, vanwege de toestroom van 8.000 twitteraars, maar de indruk die beklijfde was die van totale chaos. Twitterkoningin Halsema vergeleek het met een fruitmachine en Pechtold voelde zeeziekte opkomen. Wij ook.

Hállo, hier Mei Li (5)
Mei Li Vos heeft alles, zou je zeggen: hersens, ambitie, looks. Toch staat ze op plaats 38 van de PvdA-lijst. Mei Li (‘Ik ben de enige in de fractie die binnen een halve dag weet hoe een totaal nieuw onderwerp in elkaar steekt’) was zelf ook verbaasd. Ze voert nu een Mei Li-campagne, met een YouTube-filmpje waarin ze à la Hans van Mierlo in regenjas langs de gracht loopt. En een voicemaildienst waarbij je het nummer van een vriend of collega (of vijand) kunt invullen, waarna deze op 9 juni gewekt wordt met een ‘wake-up call’ van Mei Li. ‘Hállo! Hier Mei Li! Je moet stemmen vandaag! Opstaan!’

De uitwedstrijd van Job Cohen (6)
Je kunt je als politicus afvragen of het openen van een rockfestival vol anarchistische headbangers goed is voor je imago. Job Cohen die de 41ste edite van Pinkpop opent: geen goed plan. Op het moment dat Cohen wordt aangekondigd en hij het podium betreedt, wordt de arme man door duizenden festivalgangers keihard uitgejoeld. Een pikzwarte Mötorhead-vlag wappert onheilspellend boven de massa. Als Cohen daarna aftelt en zo enthousiast mogelijk ‘veel plezier!’ roept, neemt het gejoel verder toe. In Amsterdam kan de voormalige burgervader rekenen op een warm onthaal, maar dit is Zuid-Limburg, ver weg van de hoofdstad.

Christenen gaan uit hun dak bij Lingo (7)
Christelijk familieplezier bij Lingo als Team CDA (Marja van Bijsterveldt en Mirjam Sterk) het opneemt tegen Team ChristenUnie (Martine Vonk en Ed Anker). Van Bijsterveldt en Sterk doen hun duimen omhoog, zwaaien naar de camera en high fiven. De liefde is groot, maar doet niet onder voor de dikke knuffel die Vonk en Anker elkaar geven. Team CDA begint sterk, maar Van Bijsterveldt raakt in paniek. Ze vergeet een bal te pakken en verzint het woord ‘leipen’. Team CU wint daardoor het spel en mag naar de finale, die ze overigens verliezen. Ach, 240 euro voor KWF Kankerbestrijding is best een aardig bedrag. Een politieke boodschap, vraagt u? Ja, iets met ‘taalontwikkeling’.

Fuck drugs, met een biertje erbij (8)
En daar stond hij dan, in een T- shirt met de tekst fuck drugs en met een blikje bier (Grolsch) in zijn hand. Hoe wanhopig kan een politicus zijn, een minister-president van gereformeerde huize nota bene, als hij op de Dijk van Volendam in zo’n shirt een potje bier drinkt tijdens een bezoek aan de ‘Moedige Moeders’?

Het was een warme dag in Volendam, maar dat verklaart verder niks. Dat zijn voornaamste adviseur op het gebied van mediakwesties, Michael Sijbom, op Twitter meteen een foto plaatste van Balkenende in zijn nieuwe T-shirt, behoort tot de grootste – en meest intrigerende – raadsels van deze rare en verbazingwekkende verkiezingscampagne.

Geert en Hero (9)
Het duurt vast niet lang meer voor Geert en Hero écht ruzie krijgen. Hangt ook een beetje af van het aantal voorkeursstemmen van Brinkman, die iedereen openlijk opriep om vooral op hem te stemmen, en niet op lijsttrekker Wilders. Beetje onhandig was daarom deze, vlak voor de verkiezingen in Veronica Magazine gepubliceerde fotokunst, waarvoor de PVV’ers al in november poseerden. Geert als zijn grote voorbeeld Michiel de Ruyter, Hero als een andere, naamloze zeeheld. Toch maar even gebeld met Veronica, en van photoshop is uitdrukkelijk geen sprake. De woordvoerder: ‘Ja, ze hebben deze kostuums daadwerkelijk aangehad.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden