Zimbabwe treedt harder op tegen blanke boeren

De Zimbabwaanse regering heeft haar tactiek om blanke boeren van hun land te krijgen verder verhard. Alle boeren die zich verzettten tegen acties van oorlogsveteranen zullen hun boerderijen kwijtraken, zo heeft een hoge regeringsfunctionaris verklaard....

Van onze correspondent Hans Moleman

De verharding werd eerder deze week duidelijk in het stadje Chinhoyi, honderd kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Harare. Daar werden twintig boeren gearresteerd nadat ze een collega te hulp waren gekomen die in zijn boerderij werd bedreigd door een groep veteranen. Daarbij kwam het tot schermutselingen.

Enkele tientallen blanke gezinnen zijn uit het district weggevlucht, omdat ze voor hun leven vrezen. Groepen jongeren van de regeringspartij Zanu-PF, sommigen dronken, maakten samen met oorlogsveteranen in Chinhoyi en omgeving jacht op blanken die zich op straat vertoonden. Daarbij vielen enkele gewonden.

Ook werden aanhangers van de oppositiepartij Beweging voor Democratische Verandering en journalisten bedreigd. De politie keek toe zonder op te treden. Volgens een plaatselijke journalist was het geweld duidelijk geregisseerd, als wraakneming voor het optreden van de blanke boeren die hun in het nauw gedreven collega te hulp kwamen.

De escalatie in Chinhoyi heeft de vrees doen groeien onder Zimbabwes ruim vierduizend grote boeren dat er geen toekomst voor hen is in het land. De boerenbond CFU mikt nog steeds op een compromis met de regering. Maar volgens CFU-voorzitter Collin Cloete lijkt het er de laatste weken wel op dat steeds meer boeren door oorlogsveteranen worden bedreigd om hun land op te geven.

Het toonaangevende Zimbabwaanse weekblad Financial Gazette zegt dat dit te maken heeft met het feit dat de regering voor het begin van de regentijd, in oktober, zoveel mogelijk zwarte families op de boerderijen wil hebben, zodat ze kunnen ploegen en zaaien. De onteigening van blanke grond begon anderhalf jaar geleden, toen het president Mugabe duidelijk werd dat zijn populariteit onder het traditionele zwarte electoraat na vele jaren van wanbeleid tanende was.

Op het uitroepen van de noodtoestand werd gezinspeeld door minister van Binnenlandse Zaken John Nkomo, nadat vorige week de Amerikaanse Senaat een speciale Zimbabwe-wet had aangenomen. 'We hopen dat het niet zover komt, maar als we belegerd worden, moeten we tot een overlevingsstrategie overgaan', zei Nkomo.

De VS willen Mugabe met de wet dwingen het politieke geweld te staken. De wet voorziet in strafmaatregelen tegen Zimbabwanen die verantwoordelijk zijn voor het geweld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden