Zimbabwe gaat eind juni naar de stembus

De parlementsverkiezingen in Zimbabwe zullen op 24 en 25 juni worden gehouden. Dit heeft de regering maandag bekendgemaakt. De stembusstrijd heeft plaats in een gewelddadig klimaat in het land....

Reuters en AFP

President Mugabe hield zich tot voor kort op de vlakte over het tijdstip van de verkiezingen. Een maand geleden heeft hij het 150 leden tellende parlement ontbonden, omdat zijn termijn was verstreken. De grondwet schrijft voor dat binnen vier maanden daarna nieuwe verkiezingen moeten zijn uitgeschreven.

De parlementsverkiezingen draaien om de vraag of de ZANU-PF van Mugabe na twintig jaar regeren haar machtspositie kan behouden. De partij neemt het op tegen de Beweging voor Democratische Verandering (MDC), die sterk aan aanhang wint.

Mugabe is er op gebrand de verkiezingen te winnen. In een poging zijn tanende populariteit onder de zwarte bevolking te keren, heeft hij de afgelopen drie maanden veteranen uit de onafhankelijkheidsoorlog aangemoedigd het land van blanke boeren te bezetten, om zo een herverdeling van land af te dwingen.

Inmiddels zijn ruim duizend boerenbedrijven bezet door zwarte militanten. Bij deze acties zijn twintig mensen om het leven gekomen, onder wie aanhangers van de oppositie.

Het uitlokken van geweld tegen blanken volgde op een nederlaag die president Mugabe moest incasseren bij een referendum in februari. Een meerderheid van de bevolking sprak zich uit tegen een grondwetswijziging, die de al twintig jaar regerende president het recht zou geven nog twee ambtstermijnen te vervullen. Oppositiepartij MDC had fel campagne gevoerd tegen deze grondwetswijziging, waarop Mugabe hen uitmaakte voor verraders.

De oppositiepartij overweegt de parlementsverkiezingen te boycotten omdat zij betwijfelt of zij eerlijk zullen verlopen, gezien het gewelddadig politiek klimaat. Vertegenwoordigers van de Europese Unie en het Gemenebest zijn in Zimbabwe om besprekingen te voeren met de regering en het parlement over het geweld in relatie tot de aanstaande verkiezingen.

EU-vertegenwoordiger Roger Moore sprak zijn twijfels uit over de kans op eerlijke verkiezingen. 'Iedereen die hier komt en de situatie in ogenschouw neemt, komt tot de conclusie dat zij niet vrij en eerlijk zullen verlopen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden