Zimbabwaanse pastoor doet Jezus na en wordt opgegeten door krokodillen - Klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Deze week: Een Zimbabwaanse pastoor die demonstreerde hoe Jezus over water liep, werd opgegeten door krokodillen.

Beeld epa

Van wie komt die claim?

Zowel De Telegraaf als het AD brachten vorige week het opvallende nieuws over Jonathan Mthethwa, een pastoor uit Zimbabwe. Mthethwa wilde, zo gaat het verhaal, zijn volgelingen demonstreren hoe Jezus over het water liep. Hij zou 30 meter de Crocodile River in zijn gelopen, om vervolgens door drie krokodillen te worden gegrepen en verscheurd. Alleen zijn ondergoed en sandalen werden teruggevonden. Het bericht verscheen ook in diverse buitenlandse media, zoals The Independent en Daily Mail.

Klopt het?

Al de avond na publicatie van het nieuws rezen er op Twitter twijfels over de betrouwbaarheid ervan. Enkele Britse nieuwssites vermeldden de Nigerian Daily Post als bron voor het bericht, die op zijn beurt de Zimbabwe Herald aanhaalde. Maar de Zimbabwe Herald schreef nooit over het lotgeval van Mthethwa. Ook verdacht is dat de naam Jonathan Mthethwa op Google alléén verwijst naar het krokodillenbericht. Daarnaast ligt de Crocodile River in Zuid-Afrika, en niet in Zimbabwe.

De Britse journalist Alastair Reid nam als eerste alle twijfel weg. Het bericht bleek afkomstig van National News Bulletin, dat op haar website letterlijk schrijft Pure African Satire te schrijven, pure Afrikaanse satire. Het nieuwsbericht is dus niets meer dan een grap.

Inmiddels heeft het AD haar berichtgeving aangepast. 'Het onwaarschijnlijke verhaal ging de afgelopen dagen als een lopend vuurtje rond op sociale media en nieuwssites - waaronder die van ons - maar wordt wereldwijd nu betwijfeld', schrijft de krant. De Telegraaf heeft het bericht zonder rectificatie van haar website verwijderd.

Het krokodillennieuws bleek dus nep, maar het verhaal is niet volledig een broodje aap. Peter Burger, docent en onderzoeker journalistiek en nieuwe media aan de Universiteit Leiden, onderzocht in 2014 een vermeende hoax die toen de wereld rondging en verdacht veel op het verhaal van Mthethwa lijkt. Een gelovige uit Gabon, zo schreven nieuwssites al in 2006, was in een visioen verzekerd dat hij te voet een riviermond kon oversteken. Voor de ogen van een fotograaf probeerde hij het uit, om jammerlijk te verdrinken.

En, ongelooflijk maar waar: dit verhaal klopt wél. Burger dook een reportage op uit de Gabonese krant l'Union. Ene Armand-Derogy Yamfa, kapper in de wijk Lalala-à-droite in Libreville, predikte in zijn kapsalon en probeerde het evangelie aan de man te brengen. Op 28 augustus 2006 probeerde hij aan te tonen dat hij door God gezonden was door net als Jezus over water te lopen. Een foto toont de laatste momenten van Yamfa, die in de Atlantische Oceaan verdronk.

Eindoordeel

Het verhaal over de Zimbabwaanse pastoor die door krokodillen werd opgegeten is een broodje aap. Wel verdronk tien jaar geleden een kapper uit Gabon nadat hij Jezus nadeed.

Klopt dit wel?

Is bier echt een betere pijnstiller dan paracetamol?

Zorgt gezelschap van honden of katten tijdens de zwangerschap voor een blakend gezonde baby?

Leidt slaaptekort tot ongewenst gedrag op de werkvloer?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden