Zilversmeden vinden onderdak in watertoren

Wat is er mis met zilver? Of, om specifieker te zijn, met hedendaags groot zilver? In de zestiende en zeventiende eeuw waren zilveren (tafel)stukken een bewijs van rijkdom en welvaart....

ANNEMIEKE JANSEN

Van onze verslaggeefster

Annemieke Jansen

SCHOONHOVEN

Om de status van hedendaags zilver wat op te vijzelen, werd vijf jaar geleden de stichting Zilver in Beweging opgericht. Zilversmid Jan van Nouhuys vond het de hoogste tijd om het aanwezige talent onder zilversmeden te mobiliseren. Tot dan toe waren zilversmeden niet georganiseerd. Middels lezingen, workshops en tentoonstellingen zou Zilver in Beweging de markt interesseren voor hedendaags zilver. Inmiddels hebben zich zestig zilversmeden aangesloten.

Dit jaar vond de stichting definitief onderdak in de watertoren van Schoonhoven. De vijftig meter hoge toren, in 1901 gebouwd door F. A. de Jongh, is onlangs gerestaureerd. De gemeente Schoonhoven, van oudsher hét centrum van de zilversmederij, denkt met Zilver in Beweging een passende huurder gevonden te hebben.

Het is een opvallend bouwwerk. De Jongh koos niet voor de ronde vorm die meestal gebruikt wordt voor watertorens, maar ontwierp een bakstenen schip in de vorm van een Grieks kruis. Daar bovenop bouwde hij een verdieping die door het houten tussenstuk doet denken aan een Zwitsers châlet. De bovenste verdiepingen worden bekroond met een sierlijke torenspits. De toren biedt ruimte aan het secretariaat en een documentatieafdeling, een expositieruimte en ateliers.

De eerste tentoonstelling, die tot begin oktober te zien is, bestaat uit een selectie van zestig zilverwerken afkomstig van twintig deelnemers. Het werk is van recente datum en varieert van schalen, vazen en kandelaars tot peper- en zoutstellen en objecten. Prachtig is de schaal van Gabri Schumacher: een platte zilveren rand omsluit een halve zilveren bol bestaande uit honderden dunne draadjes zilver. 'Ziel', het grote object van glas en zilver van Truus Hackenberg-Buijs, is met vijftienduizend gulden het duurste voorwerp op de tentoonstelling. Het goedkoopst is de driepootkandelaar 'Tipi up side down' - 325 gulden - van Jan Kerkstra, geïnspireerd op de tipi, de Indianentent.

Robuust zijn de kandelaars van Tineke van Boetzelaer die een ebbenhouten basblokfluit demonteerde en van ieder onderdeel afzonderlijk een kandelaar met een zilveren voet maakte. Initiator Jan van Nouhuys is vertegenwoordigd met meerdere stukken, waaronder zijn speelse 'keuvelende' koffie- en theekannen.

Met een beetje geluk zal dit najaar een tweede tentoonstelling opengaan met zilverwerk ontworpen in India door de zilversmeden Jan van Nouhuys, Paul de Vries en Arjan Lucassen, die op uitnodiging van een Indiase en een Zwitserse zakenman enkele jaren in India hebben gewerkt. Paul de Vries: 'In India hebben ze erg goede ambachtslieden maar die maken al eeuwen hetzelfde. We hebben daar in een paar jaar tijd schat ik zo'n driehonderd ontwerpen gemaakt die zij perfect uitvoerden.'

Commercieel gezien was het project aantrekkelijk want arbeidskracht is er goedkoop. Artistiek gezien was het avontuur volgens De Vries wat dubieus: 'Je had je ontwerp nauwelijks af, of het werd in productie genomen. Tijd om er rustig naar te kijken was er niet.' Het zilver, dat in eerste instantie was bedoeld voor de export, vond gretig aftrek bij de rijken van India en kwam de grens niet eens over. Dit najaar komt mogelijk een aantal van die ontwerpen naar Nederland.

Zilver in Beweging. Bij de Watertoren 25, Schoonhoven. T/m 6 oktober. Open do t/m zo 13-17 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden