Zilverschat van 47 miljoen gehaald uit door nazi's getorpedeerd schip

Duikers hebben na 73 jaar een zilverschat met een waarde van 47 miljoen euro gehaald uit een getorpedeerd Britse stoomschip. De SS City of Caïro vervoerde 100 ton aan zilveren munten toen het in 1942 tot zinken werd gebracht in de Atlantische Oceaan door een Duitse U-boat. De bergingsoperatie, op iets meer dan vijf kilometer, was de diepste die ooit is uitgevoerd op zee.

Een deel van de zilverschat.Beeld F.Bassemayousse/Deep Ocean Search

Het bergen van de zilveren roepees werd al in 2013 uitgevoerd. Het bergingsbedrijf Deep Ocean Search uit Mauritius, dat gespecialiseerd is in operaties op grote dieptes, mocht de berging echter nu pas bekend maken van de Britse regering. De munten, eigendom van de Britse overheid, zijn na de vondst omgesmolten. Het bedrijf kreeg een deel van de miljoenenopbrengst.

Het door Britten geleide duikteam dat naar het wrak zocht, begon de bergingsoperatie in 2011. Het wrak werd gevonden op zo'n 800 kilometer ten zuiden van St. Helena. Dit eiland bevindt zich op zo'n 3.000 kilometer ten westen van de Afrikaanse kust. De SS City of Cairo was, met 296 mannen en vrouwen aan boord, onderweg van Mumbai naar Engeland. Hoewel het zoveel zilver vervoerde, bedoeld voor financiering van de geallieerde oorlogsinspanningen, werd het niet beveiligd door de Britse marine.

De zilveren rupees die bestemd waren voor de Britse regering. De SS City of Caïro van Ellerman Lines had zo'n honderd ton aan zilveren munten aan boord.Beeld F.Bassemayousse/Deep Ocean Search

Torpedo's

Op 6 november 1942 werd het vracht-en passagiersschip ontdekt door de Duitse onderzeeboot U-68. Rond half negen 's avonds lanceerden de Duitsers de eerste torpedo. Terwijl voorbereidingen gaande waren om het schip te verlaten, werd het tien minuten later getroffen door een tweede torpedo. Binnen een paar minuten zonk de SS City of Caïro. Er waren in totaal 104 doden, het overgrote deel bemanningsleden.

Na de aanval werd de kapitein, die in een van de reddingsboten zat, ondervraagd door de Duitsers. De opvarenden kregen van hen te horen hoe ver ze zich bevonden van Brazilië. 'Nog een goedenavond, sorry dat we je tot zinken brachten', zei de Duitse onderzeebootkapitein Karl-Friedrich Merten tegen de kapitein van het Britse schip.

De berging in volle gang. Het Britse team stuitte op het wrak van de SS City of Caïro nadat een klein stukje van het schip, dat bedolven was onder modder en slib, werd ontdekt.Beeld F.Bassemayousse/Deep Ocean Search

Modder

De duikers vonden het wrak begraven in de zeebodem onder het slib. Sommige delen waren bedolven onder een metersdikke laag modder. Het vrachtschip was in tweeën gebroken. Hoewel het bergingsbedrijf gespecialiseerd is in opereren op grote diepte, was deze klus ook voor hun zeer moeilijk. Ook het weer, de sterke stroming en de afgelegen plek in de oceaan vormden een groot probleem.

De duikers namen alleen de zilverschat en het staartstuk van de tweede torpedo mee. De rest werd achtergelaten. 'Vlak voor de plek op 25 september voor het laatst werd bezocht, heeft Deep Ocean Search een plaquette achtergelaten ter gelegenheid van de vondst', zegt het bedrijf in een verklaring.

Een deel van de munten wordt geborgen. Deep Ocean Search wil niet zeggen hoeveel van de honderd ton is gevonden.Beeld F.Bassemayousse/Deep Ocean Search
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden