Zilveren medaille kan dressuurploeg maar matig bekoren

Iedereen in het Georgia International Horse Park in Conyers vond Anky van Grunsven de beste en Bonfire de elegantste. Zelfs Duitse trainers en volgers wezen de Gemertse amazone met haar 13-jarige Oldenburger ruin aan als de nummer één-combinatie van de Olympische landenwedstrijd....

JOHN VOLKERS

Van onze verslaggever

John Volkers

CONYERS

Een overeenkomstige waardering van de vijf juryleden, zo berekenden bondscoach Ernes, trainer Janssen en ook de amazone zelf, zou de Nederlandse ploeg dicht bij het goud hebben gebracht. Maar dressuur is nu eenmaal dressuur, opperde Ernes.

'En daarin geldt de wet van de traagheid', zei Ernes. 'Anky was super vandaag, het beste dat ik ooit van haar heb gezien. Er was cadans, lichtheid, expressie, ook de ruimte in de beweging was beter dan die van Gigolo, het paard van Isabell Werth. Maar je moet dit nog twee of drie keer laten zien voor het telt.'

De bondscoach voegde zich vlotjes bij hen die de juryleden aanschoten om te zeggen dat Van Grunsven een hogere waardering dan de Duitse Werth had verdiend. Het bestoken van de jury en de reacties van publiek en pers schijnen in de dressuur mee te helpen bij het bewerkstelligen van een hoge klassering.

Volgens menigeen zal woensdag, bij de Grand Prix Spécial, en zaterdag, bij de finaleproef, de kür op muziek, de klaagzang al zijn uitwerking hebben. 'Dan zullen ze hebben ingeschat dat Anky en Bonfire vandaag briljant waren.' Dat zal zijn effect hebben op de eindklassering in de individuele wedstrijd voor Van Grunsven, die in de rangschikking een achterstand van minder dan een procent (75.72 om 76.60) heeft op Werth.

Ook het programmatechnische voordeel, het kort na elkaar rijden van de toppers, zal dan zijn gevolgen hebben. In de landenwedstrijd zat meer dan een dag tussen het rijden van Isabell Werth en Van Grunsven. De jury zal dan eerder vallen voor de uniek hoog geheven benen van Bonfire in de piaffe, gisteren overigens ook al beloond met een tien.

Het maakte voor de landenwedstrijd echter niets meer uit. Nederland eindigde in Conyers als gebruikelijk op de tweede plaats, achter Duitsland en vóór de Verenigde Staten. Die plaats bezette het team al in Barcelona, toen met Van Grunsven, Bontje, Bartels-De Vries en Sanders-Keijzer. In Den Haag, bij het WK van 1994, was de volgorde, met Sven Rothenberger als nieuweling, ook niet anders.

Duitsland, sinds 1974 niet meer geklopt op WK's en sinds '84 de baas op Olympische dressuurpistes, blijft zijn onverslaanbare status behouden. Ernes had vooraf optimistische rekensommen gemaakt. Hij had berekend dat Van Grunsven een grote plus ten opzichte van Werth zou betekenen en dat Sven Rothenberger, de genaturaliseerde Duitser, voor Theodorescu zou kunnen eindigen.

Tineke Bartels moest - een van de vier resultaten geldt als aftrek - voor de onderlijn zorgen en Gonnelien Rothenburger kreeg een sleutelrol. Wanneer zij Dondolo in de buurt zou krijgen van de cijfers die haar man Sven met het dier haalde, was het mogelijk eindelijk de Duitse ruiters op het hoogste schavot af te lossen.

Slechts de plannen met Rothenberger en Bartels slaagden. Rothenberger leidde Weyden naar de vierde plaats, voor Theodorescu en Balkenhol. Bartels reed voor haar doen 'super' op haar vierde Spelen. 'Beter heb ik nooit gepresteerd.' Gonnelien Rothenberger bleef sterk achter bij de prognose en werd zelfs de vierde Nederlandse.

De optelsom van Ernes ('goud zou historisch zijn geweest') klopte zondagochtend al niet meer door de onderwaardering voor Van Grunsven. De wereldkampioene van Den Haag (1994) kookte van woede over haar cijferlijst. 'Ik ben zwaar teleurgesteld, ik voel me gepakt. Ik kan niet veel beter dan ik nu met Bonnie heb laten zien. Het was mijn beste rit ooit. Ik had dik over 1900 punten moeten krijgen.'

Het werden er 1893 (75.72 procent). Ter vergelijking: in Barcelona scoorde Van Grunsven in de Grand Prix 69.40. In Den Haag was het percentage liefst 77.40. Maar die proef was lang niet zo goed, betoogde Van Grunsven gisteren en ze sneed onbedoeld de merkwaardige elementen van een jurysport aan.

Toen was de jury in de ban van de voor eigen publiek rijdende Anky. Nu is Europees kampioene Werth voorlopig in de gunst. Anky Van Grunsven meende dat ze onvoldoende beloond was voor haar aanvallende stijl van rijden. Vooral in de eerste van de 38 onderdelen viel winst ten opzichte van Werth te halen.

In plaats daarvan kreeg de Brabantse weer een lage waardering voor de stap, het onderdeel waarop zoveel getraind was de laatste weken. 'Ze willen het gewoon nog niet zien dat het verbeterd is', mopperde Van Grunsven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden