Zilveren Kruis wenst basispakket zorg tegen vaste premie

Het Zilveren Kruis, de grootste zorgverzekeraar, is voorstander van een ziektekostenverzekering die uit twee lagen bestaat en niet uit drie, zoals het kabinet wil....

Van onze verslaggeefster

HOOFDDORP

Het Zilveren Kruis onderzoekt nu hoe dit nieuwe verzekeringssysteem het best kan worden gerealiseerd, zo maakten voorzitter P. Overmars van de hoofddirectie en directeur J. van de Griend woensdag bekend. Kort geleden sprak D. van Boven, bestuurder van de kleine particuliere verzekeraar ONVZ, zich in soortgelijke zin uit. Van Boven is ook bestuurslid van de Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de overkoepelende organisatie.

Binnen de ZN wordt al wel gesproken over een ander systeem van ziektekostenverzekering, maar de meningen zijn verdeeld. Het alternatief voor het 'drie-compartimentenstelsel' waaraan het kabinet werkt - basispakket voor iedereen, aanvullende verzekering en AWBZ voor onverzekerbare risico's als verpleeghuiszorg - is ook zeker niet bedoeld voor de korte termijn, aldus Overmars. 'Op een goed moment zal het twee-lagensysteem dat wij gaan uitwerken, uit de kast komen, maar niet in deze kabinetsperiode.'

Het 'twee-lagensysteem' waarop het Zilveren Kruis nu studeert, lost volgens de directie een groot probleem in de ziektekostenverzekering op: dat van de solidariteit met de chronisch zieken. Van de Griend: 'Wij definiëren de chronische gebruiker van zorg als iemand die langer dan een bepaalde periode gebruik maakt van zorg. De periode daarvóór komt voor rekening en risico van de verzekeraar en de verzekerde, de periode daarna voor rekening van de AWBZ.'

Als het verschil in tijdsduur een al te simpel instrument zou blijken om basisverzekering en AWBZ uit elkaar te houden, kan worden overwogen om patiënten met een bepaald ziektebeeld meteen onder te brengen in de AWBZ, zo wordt bij het Zilveren Kruis overwogen.

Het Zilveren Kruis verwacht niet dat de 'drietrapsraket' voor de ziektekostenverzekering zal leiden tot kostenbeheersing in de gezondheidszorg, zoals het kabinet verwacht. Ook invoering van het zogeheten IZA-systeem - waarop het kabinet studeert als methode voor de langere termijn - is volgens het Zilveren Kruis niet effectief.

In het IZA-systeem, dat voor de meeste ambtenaren van gemeenten en provincies geldt, betalen alle verzekerden eigen bijdragen, tot een maximum van 1 procent van hun inkomen. Volgens het Zilveren Kruis zal daardoor echter de medische consumptie niet dalen, en dat is een voorwaarde voor kostenbeheersing.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.