Zilveren Kruis verstuurt medicijnen per post

Een half jaar later dan gepland, begin volgend jaar, zal zorgverzekeraar Zilveren Kruis medicijnen per post gaan bezorgen bij een beperkte groep verzekerden: tussen de vijf- en tienduizend personen....

JET BRUINSMA

Van onze verslaggeefster

Jet Bruinsma

DEN HAAG

Dat blijkt onvermijdelijk omdat de Nederlandse groothandel tot dusver heeft geweigerd geneesmiddelen aan Caremark te leveren. Op iets langere termijn zal de Caremark-apotheek de medicijnen betrekken van twee nog onbekende, Nederlandse groothandels.

Zeer binnenkort gaat Zilveren Kruis (anderhalf miljoen verzekerden) klanten werven voor de postorderfarmacie. De verzekeraar mikt daarbij in de eerste plaats op chronische patiënten die regelmatig bepaalde hoeveelheden geneesmiddelen moeten gebruiken. Ook pilgebruiksters behoren tot de doelgroep.

De medicijnen die Caremark gaat leveren, zijn door de dokter voorgeschreven. Maar volgens een woordvoerder is het niet uitgesloten dat ook zelfzorgmedicijnen - zoals de pijnstiller paracetamol - door Caremark aan huis worden bezorgd. De Caremark-apotheek is gevestigd in Utrecht. Het is een dochter van het Amerikaanse bedrijf Caremark International Inc. dat onderdeel is van Medpartners Inc. en gevestigd is in de Amerikaanse staat Illinois.

Caremark Nederland is al enkele jaren actief in Nederland op het gebied van de thuiszorg. Caremark beschikt ook over een eigen groothandel, maar die levert alleen thuiszorgartikelen. Tot dusver was Caremark Nederland niet van plan om de groothandelsbevoegdheid ook te gaan gebruiken om medicijnen te leveren aan de eigen apotheek.

Maar Caremark heeft dat voornemen laten varen omdat de apotheek door de Nederlandse groothandel was 'drooggelegd'. De medicijnenleverantie door de eigen groothandel van Caremark is uitdrukkelijk bedoeld als 'startmotor', zegt een zegsman. Als de zaak eenmaal soepel loopt, nemen de twee Nederlandse groothandels de levering over.

Zilveren Kruis probeert al enkele jaren postorderfarmacie mogelijk te maken voor zijn eigen verzekerden. Het voornemen om deze zomer te beginnen met het aan huis bezorgen van geneesmiddelen voor een beperkte groep verzekerden, bleek echter niet te realiseren. De drie grootste Nederlandse groothandels weigerden te leveren.

De grootste van deze drie, OPG, is grotendeels in handen van apothekers. De apothekers vrezen omzetverlies als hun postorderconcurrent veelgebruikte medicijnen gaat leveren. Om die reden kreeg Zilveren Kruis het ook aan de stok met een groot deel van de Nederlandse apothekers.

Zij weigerden maandenlang hun rekeningen op diskette aan de verzekeraar te leveren en eisten dat de patiënt zelf de medicijnkosten ging declareren bij Zilveren Kruis. Dat leidde tot hoge administratiekosten voor de verzekeraar door de noodgedwongen handmatige verwerking van nota's. De rechter stelde Zilveren Kruis uiteindelijk in het gelijk en de verhoudingen tussen de verzekeraar en de apothekers zijn sinds kort weer genormaliseerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden