Zilveren Kruis mag De Friesland Zorg haar autonomie ontnemen: 'Achmea staat volop in zijn recht'

Achmea, het grootste verzekeringsconcern van Nederland kan de inlijving van de regionale verzekeraar De Friesland Zorg doorzetten. De eis van de Friese ondernemingsraad dat men een ruime mate van autonomie moet behouden, is door de rechter afgewezen.

Jan Tromp
Hoe Friesland strijdt voor zijn identiteit. Beeld Margo Vlamings
Hoe Friesland strijdt voor zijn identiteit.Beeld Margo Vlamings

Na een lange dag wachten kwam de Ondernemingskamer gisteren met een heldere en harde uitspraak: Achmea heeft niet onzorgvuldig gehandeld, Achmea heeft geen valse argumenten gebruikt voor de fusie en Achmea staat volop in zijn recht om dochter De Friesland Zorg onder te brengen in één grote divisie met verzekeraars Zilveren Kruis en FBTO.

'De bezwaren van de ondernemingsraad tegen de wijze van totstandkoming, de inhoud en de gevolgen van de fusie zijn van onvoldoende gewicht om te oordelen dat Achmea niet in redelijkheid tot dit besluit had kunnen komen.' Aldus de Ondernemingskamer op de laatste pagina van het lijvige vonnis. De Ondernemingskamer is een gerechtshof in Amsterdam dat conflicten tussen bedrijven beslecht.

Wonden likken

Tegelijk doet de Ondernemingskamer in zijn uitspraak amper verholen suggesties aan de strijdende partijen om een deal te sluiten met elkaar. De ondernemingsraad van De Friesland Zorg was gisteravond in Leeuwarden bijeen om wonden te likken. De woordvoering van Achmea was niet bereikbaar. Maar burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden was er snel bij om de vingerwijzingen van de Ondernemingskamer op te pakken. Hij gaat het initiatief nemen voor een verzoenend overleg.

In Friesland is de laatste maanden over een breed front verzet gerezen tegen de opheffing van de Friese zelfstandigheid door Achmea. Huisartsen, gemeentebestuurders en medewerkers van De Friesland Zorg zien een stuk erfgoed teloorgaan. Drie op de vier Friezen zijn 'lid' van De Friesland Zorg. De verzekeraar is trots op zijn plaats in de gemeenschap. Door een beleid van preventie en samenwerking met alle betrokkenen maakt De Friesland deel uit van 'de mienskip'

'Relatieve autonomie'

In 2011 heeft De Friesland Zorg zelf beschutting gezocht bij het machtige Achmea. Men vreesde slechtere tijden. Afgesproken werd dat De Friesland Zorg nog vijf jaar 'relatieve autonomie' zou genieten. Die termijn werd verlengd, maar toen eind vorig jaar Achmea met steun van de directie van De Friesland Zorg besloot de regionale verzekeraar in te lijven, groeiden frustratie en verzet in Friesland.

Bij de Ondernemingskamer beten de Friezen gisteren in het stof, zij het toch niet alomvattend. Op twee derde van het vonnis herinnert de Ondernemingskamer aan een schriftelijk beleden bereidheid van de raad van bestuur van Achmea om 'waar mogelijk tegemoet te komen aan de bezwaren van de ondernemingsraad'. Er is overleg geweest over waarborgen voor eigenheid, zonder overeenstemming. De Ondernemingskamer zegt letterlijk dat men in de stukken 'waarborgen' heeft aangetroffen 'met betrekking tot het eigen karakter van De Friesland'.

Burgemeester Crone van Leeuwarden, gisteravond: 'Nu eerst even uitslapen. Maar volgende week gaan de uitnodigingen de deur uit. Een paar maanden geleden was men dicht bij elkaar. De Ondernemingskamer zegt: overeenstemming is niet van tafel. Ik vind dat we nu samen alsnog tot een goede afronding moeten komen.'

'We werden weggehoond.' Op 19 september 2017, het was toevallig Prinsjesdag, hadden de heren Jorrit Volkers, voorzitter van de stichting FB Oranjewoud - FB staat voor Fryslân Boppe - en Ferd Crone, burgemeester van Leeuwarden, een afspraak op het hoofdkantoor in Zeist van het grootste verzekeringsbedrijf van het land, Achmea. Doel van de visite was de top van het concern ervan te overtuigen dat men de gekoesterde regionale verzekeraar De Friesland Zorg ongemoeid moest laten. Het ging om meer dan een zaak, het ging om een gevoel. De Friesland, een dochter van Achmea, is gewend een eigen koers te varen; die relatieve zelfstandigheid diende geëerbiedigd te worden.

Volkers en Crone hadden geld meegebracht. Zelf willen ze het bedrag niet noemen; naar verluidt ging het om 25 miljoen euro. Het was in elk geval een miljoenenbedrag dat Volkers op de bestuurstafel van Achmea legde. In ruil zou De Friesland zich moeten kunnen losmaken of ten minste onder Achmea's vleugels zelfstandigheid moeten behouden. Het bedrag mocht worden beschouwd als een openingsbod. Volkers: ' We werden afgedroogd. Hoe we het in ons hoofd haalden!'

Lees hier hoe Friesland strijdt voor zijn identiteit (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden