Zilver voor hockeysters na verloren shoot-outs tegen Groot-Brittannië

In de halve finale tegen Duitsland waren de shoot-outs nog de reddingsboei voor de Nederlandse hockeysters. In de finale tegen Groot-Brittannië moest het vrouwenteam door zwak verdedigen op herhaling. De shoot-outs verliepen net zo dramatisch als vorig jaar in de EK-finale. Bos, Hoog, Leurink en Van Geffen wisten niet te scoren. Keepster Sombroek was niet tot een tweede mirakel in staat, waardoor de Britse vrouwen met 2-0 wonnen.

Hockeysters troosten elkaar na verloren olympische finale. Beeld Pim Ras

De ploeg die al twee jaar geen hoofdprijs had gewonnen, werd ook in Rio van haar voetstuk gehaald. Voor de huilende Maartje Paumen, Naomi van As, Ellen Hoog, Lidewij Welten en Eva de Goede lonkte een derde gouden medaille op rij. Het werd zilver met een rouwrand. De grote mevrouwen van het Nederland team hadden juist de toon gezet voor een fantastische finale.

In haar laatste wedstrijd voor het Nederlandse team schitterde de 33-jarige Van As weer als de onvermoeibare aanjager van het team. Met haar lange benen demarreerde ze geregeld over het veld. Hier speelde de veterane die met klaroengeschal wenste te worden uitgeluid. Het werd een bitter afscheid met tranen.

Twee fantastische solo's van As verdienden een doelpunt. Kate Richardson-Walsh redde op de lijn na de forehand vanf Van As, die met de backhand de kruising raakte. Welten kan nog steeds toveren met een bal. Vrijdagavond bewees de 26-jarige aanvalster waarom ze werd verkozen tot beste hockeyster van de wereld.

De 'selfpass' bleek wederom een geweldige noviteit in de hockeysport, want Welten lanceerde zichzelf vanaf het middenveld na een Britse overtreding. Ze legde keurig af op Van Male, die het glijdend met de backhand fantastisch afmaakte door de bal in het dak van het doel te jagen: 1-1.

De 28-jarige aanvalster van Amsterdam beleefde een sprookjesachtige rentree in het Nederlandse team. Sinds het EK in 2013 werd ze niet meer opgeroepen, Annan gunde haar een herkansing. In Rio denderde Van Male weer als een junior over de flanken en ze scoorde tegen Groot-Brittannië ook uit een variant bij de strafcorner.

Kitty van Male heeft 1-1 gemaakt. Beeld getty

Paumen mist strafbal

Hinch kon de pushes van Van Maasakker en Paumen goed 'lezen', maar ze was kansloos op de afschuif met Van Male: 3-2. Paumen moest weer bidden voor de goede afloop bij de shoot-outs, die ze sinds het echec op het EK in 2013 aan zich voorbij laat gaan. De 30-jarige libero is een fenomeen, de vrouw die je als eerste bij de hand grijpt om een brandend huis te ontvluchten.

Paumen is de gedroomde leider in crisistijd, met de strafcorner als extra wapen. In de finale stond ze echter tegenover Maddy Hinch, de keepster die zich vorig jaar in de EK-finale als 'penaltykiller' manifesteerde. Al in de vijfde minuut mocht Paumen aanleggen voor een strafbal, nadat Leurink was getorpedeerd.

Normaal doet ze dat met de ogen dicht, maar Hinch tikte de bal uit de bovenhoek. Ook bij de eerste strafcorner van Paumen reageerde de Britse doelvrouw adequaat. De corners liepen bepaald niet soepel in Rio, Paumen werd gehinderd door matig aangeven en stoppen, waardoor haar sleeppush aan vaart inboette.

Noodgedwongen koos Paumen bij de vierde poging voor de 'geslagen' corner. Met de forehand ramde ze de bal snoeihard op de plank, onder de klomp van keepster Hinch door: 2-1. Haar ontlading was even intens als vier jaar geleden in Londen, maar de euforie was snel verdwenen. Paumen zat na afloop helemaal kapot in de wetenschap dat ze dit keer niet het verschil kon maken.

Na een enorme dekkingsfout in de Nederlandse defensie had Cullen alle tijd om aan te leggen. Haar forehand leek houdbaar, maar keepster Sombroek had geen antwoord: 2-2. Bij het eerste doelpunt voor Groot-Brittannië kon Bray de bal laten dansen op haar stick, waarna Sombroek een rebound moest toestaan. Owsley scoorde met een tip-in: 0-1.

Kate Kichardson-Walsh in duel met Lidewij Welten. Beeld getty

Defensie achilleshiel

De defensie bleek niet voor het eerst de achilleshiel in de Nederlandse ploeg, die tot het vierde kwart superieur was. De Britten hoefden slechts één cirkelpenetratie te laten noteren om weer doeltreffend te zijn. De cornerdefensie rammelde, na een Britse variant en White schoof de 3-3 binnen.

Zo werd de apotheose van de Spelen een kopie van de EK-finale, toen de Britten ook vanuit het niets shoot-outs hadden afgedwongen. Ook nu bleek keepster Hinch een onneembare horde en faalden alle Nederlandse speelsters vanaf de 23-meterlijn.

Keepster Sombroek wist nu geen heldenrol op te eisen. Na haar overtreding op Bray benutte Helen Richardson-Walsh een strafbal, nadat ze eerder een shoot-out had gemist. Webb zorgde voor de verlossende 2-0.

Voor zilver kwamen de hockeysters niet naar Rio, de missie van bondscoach Alyson Annan is mislukt. Haar aanblijven lijkt allerminst zeker en niet alleen door de geflopte finale. Haar black-out tegen Duitsland, toen ze na het laatste fluitsignaal dacht dat er nog een kwart te spelen was, bleef toen nog onbestraft. Tijdens de shoot-outs tegen Groot-Brittannië zat wederom een coach in de dug-out, die bezweek onder de spanning. Het heeft haar autoriteit behoorlijk ondermijnd.

De Britse hockeysters vieren feest, ze hebben Nederland verslagen in de finale van het olympisch toernooi. Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden