Zilver slechts troostprijs voor Zweedse tafeltennislegende

In de olympische sportarena's wordt middels een filmpje de boodschap uitgedragen dat je geen goud hoeft te halen om toch te winnen....

Van onze verslaggever Bart Jungmann

De 35-jarige Zweed had zojuist het onderspit gedolven tegen de tien jaar jongere Chinees Kong Linghui en zijn altijd al wat mistroostige gezicht stond nu op onweer. Hij had in het State Sport Centre een 2-0 achterstand weggewerkt, maar in de beslissende vijfde game gaf hij zijn kansen op de eindzege tamelijk knullig weg.

Met de nederlaag van Waldner en die van zijn landgenoot Persson in de verliezersfinale werd het pingpong in Sydney een louter Chinese aangelegenheid. Vier medailles waren er te vergeven en ze gaan begin volgende week allemaal mee naar de Volksrepubliek.

Vooralsnog wil Waldner nog niet van opgeven weten, maar het einde van zijn carrière is aanstaande en daarmee wordt Chinees goud steeds vanzelfsprekender. De jonge Wit-Rus Vladimir Samsonov leek het Europese vaandel over te nemen van Waldner, maar zijn spel lijdt nogal onder wisselvalligheid.

Bij de vrouwen is de suprematie van China allang een feit en nu kon de Chinese bond het zich ook al veroorloven Wang Nan, de beste man van de wereld op tafeltennisgebied, buitenspel te zetten nadat hij in het kwalificatietoernooi te kort was geschoten.

Jan-Ove Waldner zelf acht Europa nog niet helemaal verloren. 'Met Zweden hebben we China vorig jaar nog verslagen in het WK voor landenteams en hier stonden toch ook twee Zweden in de halve finale.' Maar die Zweden zijn al wel ruime dertigers.

Jörgen Persson verloor de strijd om het brons tamelijk kansloos en de nederlaag van Jan-Ove Waldner tekende zich ook al snel af. In de eerste twee games hield Kong Linghui, de wereldkampioen van 1995, het spel kort, zodat Waldner niet de ruimte kreeg voor zijn nog altijd flitsende aanvalsspel.

Met een 4-0 achterstand in de derde game leek het pleit wel beslecht. Maar Waldner vocht terug, bracht meer variatie in zijn service en in zijn eerste ontvangst. Dat leek het keerpunt in de wedstrijd. Hij werd steeds vaster in zijn spel en vooral de vierde game trok hij resoluut naar zich toe. Het enthousiasme in de zaal voor die kentering was veelzeggend.

Zoals iedereen de 38-jarige Steven Redgrave zaterdag op de roeibaan zijn vijfde olympisch goud gunde, zo lag de sympathie nu bij een Zweedse veteraan die zijn ongetwijfeld laatste kans daarop voor het grijpen had. Maar in de beslissende game ging het mis.

In een mum van tijd stond Waldner met 10-1 achter. 'Mijn ontvangst was niet goed, iets te offensief, en mijn service was te lang waardoor ik Kong te veel ruimte gaf.' Even leek het tij nog te keren bij 18-13, maar het bleek slechts een laatste stuiptrekking.

Nooit laat Waldner achter de tafel iets merken van zijn emoties, wonderbaarlijk in zo'n zenuwensport, maar na de laatste slagenwisseling leek hij de teleurstelling te moeten verbijten. Bij de ceremonie protocollaire kreeg Jan-Ove Waldner nog wel het applaus van het gouden-medaillewinnaarschap, maar voor een echte winnaar is dat niet voldoende.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden