Zijn zilveren lokken binnenkort verleden tijd?

Eindelijk zijn we verlost van een groot maatschappelijk probleem: de vergrijzing. Nou, althans op oppervlakkige wijze dan, want wetenschappers hebben een gen gevonden dat grijs haar veroorzaakt. IRF4 heet het en misschien is dat wel hét grijs-haargen.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Op basis van IRF4 zou medicatie kunnen worden ontwikkeld die grijs haar tegengaat, zegt de hoofdonderzoeker in een persbericht. Blijkbaar hebben veel mensen moeite met grijs haar, want niet alleen doken Engelstalige media er massaal op, maar ook nu.nl en de Vlaamse krant De Standaard schreven over het einde van grijsharige tijden. Is die belofte gegrond?

Het mag best worden gezegd: de professor heeft met zijn collega's het grootste onderzoek naar haar-dna ooit gedaan. Ruim zesduizend mensen kwamen voor de studie opdagen en lieten hun haartype en dna-volgorde bepalen. We weten zo niet alleen meer over de genetica achter grijs haar, maar ook over die achter krullen en de monobrauw, waardoor onder anderen Bert (van Bert en Ernie) het met één doorlopende wenkbrauw moeten stellen. Het staat op de nieuwe genetische schatkaart, een zogenaamde Genome Wide Association Study (GWAS).

Maar de GWAS is geen schatkaart waarop kruisjes de precieze locaties aangeven. Het zijn eerder postcodes waarbinnen precieze adressen voor bepaalde eigenschappen nog ontbreken. Oftewel: IRF4, dat gen voor grijs haar, is dus geen exact doelwit: het zou ook een buurman van dat gen kunnen zijn, zegt Edwin Cuppen, hoogleraar humane genetica aan Universitair Medisch Centrum Utrecht. Wat ook kan: IRF4 veroorzaakt grijs haar omdat het op zijn beurt weer een ander gen inschakelt, dat misschien heel ergens anders ligt.

Toch is er wel een kans dat IRF4 inderdaad hét gen voor grijs haar blijkt te zijn. In laboratoria hebben onderzoekers namelijk wel aangetoond dat IRF4 verantwoordelijk is voor pigmenten die haren hun kleur geven. Maar dan nog valt daarvan niet direct een therapie te maken, zegt geneticus Lude Franke van de Rijksuniversiteit Groningen.

Toevallig heeft hij afgelopen jaar IRF4 onder de loep genomen. Hij constateerde toen dat het gen bijvoorbeeld belangrijk is voor de afweer en de ontwikkeling van huidkanker. Sleutel aan IRF4 en grijs haar blijft uit, maar wellicht krijg je daar een vervelende ziekte voor terug.

Kortom: die genetische übermensch die niet vergrijst, komt er voorlopig niet.

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden.

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden