Zijn we wel zo volmaakt, wetenschap?

Nog even en we zijn volmaakt, predikt de wetenschap. Maar wat is dat eigenlijk?

null Beeld Screenshot
Beeld Screenshot

Uitgerekend toen ik in een ongelukkige houding naar het NPO-wetenschapsprogramma De Volmaakte Mens keek, schóót het me daar toch in mijn rug! Het leven probeert me iets te vertellen, dacht ik, terwijl ik de dagen daarna als een robot op pijnstillers door mijn huis schuifelde.

Want, het is waar, ook ik geloof nogal in de toekomstvisioenen die presentator Bas Heijne ons in het programma voorschotelt. Onsterfelijkheid (of toch ten minste 180 jaar oud worden), nooit meer ziek, ons brein enhancen met allerlei leuke upgrades. De vorige eeuw was de eeuw van de natuurkunde, de eeuw van de getemde elektronen en atomen, en zie eens wat ons dat allemaal aan betoverende spullen heeft opgeleverd! Trek dat eens door naar deze eeuw, die de eeuw van de biologie heet te zijn: waarin we het leven tot de laatste dna-letter naar onze hand zetten. De wetenschappers in De Volmaakte Mens zijn geen charlatans of mafketels, en ook in dit katern kunt u lezen hoe het walhalla zich ontvouwt, stamcel voor stamcel, en wonder voor wonder, iedere week weer wat meer.

Maar bekijk die eeuw van de natuurkunde nog eens goed. Is de oogst wel zo mooi? We kregen Samsung, maar ook Hiroshima, we kregen flatscreens, maar ook Albert Verlinde. En dan zijn er de dingen die gewoon te hoog gegrepen zijn: teleportatie, een maanbasis, reizen met warp speed. In het echt is het walhalla een zaak van plussen en minnen: de zegeningen van e-mail min de ergernissen van spam, de kracht van goedkope stroom min de problemen met klimaatverandering. Ik denk dat de plussen het ruimschoots winnen en durf zelfs het woord 'vooruitgang' wel aan, maar dat ik met mijn zere rug zelf het huishouden moet doen en niet zoals afgesproken een robot, dat valt me dan toch weer tegen.

Met die Volmaakte Mens zal het natuurlijk niet anders zijn. Je zult zien dat er straks mensen 180 worden maar uitgerekend u en ik niet, je zult zien dat ze straks nieuwe organen kunnen kweken, maar dat de verzekering het niet dekt.

Volmaakt, wat is nou volmaakt. Ik ben allang blij dat mijn rug genoeg is hersteld om dit stukje te tikken. Toen ik de huisarts belde, vertelde die me dat niemand precies weet waardoor dit soort rugpijn komt. maar dat het meestal vanzelf weer over gaat, en neemt u gerust nog een paracetamolletje.

Zei de ene volmaakte mens tot de ander. Het tijdperk van de biologie is eigenlijk al volop bezig.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden