Nieuws

Zijn we corona-moe? Vast. Toch zijn meer Nederlanders blijer met hun leven dan in 2019

Ondanks een jaar waarin de Nederlander tot thuiswerken was veroordeeld, niet naar de kroeg kon of naar het museum, vakantie vieren er niet in zat en er alleen op afspraak kon worden gewinkeld, geeft ruim 66 procent van de bevolking zijn leven een 7 tot een 10.

Peter van Ammelrooy
Lekker sporten, ook – of juist – in coronatijd! Ruim 66 procent van de Nederlandse bevolking geeft zijn leven een 7 tot een 10. Beeld Joris van Gennip
Lekker sporten, ook – of juist – in coronatijd! Ruim 66 procent van de Nederlandse bevolking geeft zijn leven een 7 tot een 10.Beeld Joris van Gennip

Dat is al een verrassende uitkomst van een enquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder 7.836 volwassenen, gezien het gemopper op sociale media en in de krant. Nog opmerkelijker is dat het aantal Nederlanders met een zogeheten ‘hoog persoonlijk welzijn’ hoger ligt dan in 2019.

Het betreft weliswaar maar een stijging met 1,5 procentpunt, naar 66,2 procent, maar niettemin zijn er meer mensen tevreden over hun bestaan. Het aantal geïnterviewden met een lage dunk over het leven nam een klein beetje af, van 2,8 naar 2,6 procent. 31 procent gaf een vijfje of een zesje.

Het CBS voert elk jaar een peiling uit naar sociale samenhang en welzijn. Mensen wordt gevraagd aan verschillende aspecten van hun leven een punt te geven. Het gaat om zaken als iemands financiële situatie en toekomst, dagelijkse bezigheden en woonsituatie, lichamelijke gezondheid en ervaren onveiligheid.

Genieten van een mooie lentedag op de hei nabij Hilversum.  Beeld Raymond Rutting  / de Volkskrant
Genieten van een mooie lentedag op de hei nabij Hilversum.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

In dat laatste is geen verandering gekomen – 1 op de 10 voelt zich wel eens onveilig – maar de waardering voor het sociale leven, zoals relaties en contacten met vrienden, familie en buren daalde wel licht, van 82,9 procent in 2019 naar 81,7 procent vorig jaar.

Psychische gesteldheid

Ook over zijn psychische gesteldheid is de Nederlander iets somberder. De waardering daarvoor daalde van 83,1 procent naar 81,7. De zorgen over de financiële toekomst zijn in beide jaren niet veranderd; een kwart maakt zich daar zorgen over.

Het vertrouwen in instituties is in 2020 toegenomen, opnieuw ondanks het geweeklaag online en in praatshows over de aanpak van de pandemie, de lockdown, de avondklok en het tempo van de vaccinaties. Het vertrouwen in bijvoorbeeld de Tweede Kamer nam toe van 39,2 in 2019 naar 52,4 procent een jaar later.

Waar een jaar eerder nog 75,0 procent tamelijk tot veel vertrouwen in de politie had, is dit in een jaar gestegen naar 77,8 procent. Bij rechters is een vergelijkbaar beeld te zien; een stijging van 73,3 naar 77,0 procent.

Voor het hele onderzoek geldt: hoe hoger de opleiding, hoe tevredener de Nederlander. ‘Van de lager opgeleiden heeft 55,1 procent een hoog welzijn. Dat loopt op tot 65,0 procent bij middelbaar opgeleiden en 76,1 procent bij hoger opgeleiden’, aldus het CBS,

Het bureau trekt nooit conclusies uit eigen onderzoek en doet dat dit keer ook niet. Het wil niet speculeren of de verrassende uitkomst komt omdat iedereen domweg zijn zegeningen telt. Het had in 2020 beroerder kunnen lopen maar de ondervraagden zijn niet op de intensive care beland en hebben hun baan nog.

Sociale samenhang

Het onderzoeksinstituut wijst er wel op dat de ‘waarneming’ in de enquête naar sociale samenhang en welzijn dit keer door de corona-uitbraak wat beperkter was. In plaats van dat de ondervraagden een onderzoeker over de vloer kregen, werd iedereen via internet en de telefoon bevraagd.

Daarom is het ‘weegmodel’ aangepast, aldus het CBS. Het heeft ‘tijdreeksmodellen’ gebruikt om het wegvallen van de ‘mondelinge’ ondervragingen op te vangen, zodat ‘de cijfers zo goed mogelijk vergelijkbaar zijn met die van eerdere jaren’.

De uitkomsten sluiten aan bij de Brede Welvaartsindicator 2021 van de Universiteit Utrecht en de Rabobank, waarover de Volkskrant zaterdag schreef. Voor die brede welvaart wordt niet gekeken naar productie en consumptie, maar naar zaken die het welzijn bepalen, zoals onder meer sociale contacten, baanzekerheid, de werk-privébalans, huisvesting en het milieu. Per saldo was die brede welvaartsindex vorig jaar ongewijzigd gebleven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden