Zijn vrouwenbanen de toekomst?

Robots geven al massages en kunnen koken. Het werk van nu nog hoogbetaalde medische specialisten wordt inmiddels aan robots uitbesteed. Uit een onderzoek in Australië blijkt dat 60 procent van alle studenten leert voor een baan die over tien of twintig jaar door robots is overgenomen.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

In deze krant staan zal af en toe een anoniem artikeltje staan dat door een robot is geschreven. Het persbureau AP, waar de Volkskrant op is aangesloten, laat sinds vorig jaar een deel van de kopij, vooral bedrijfscijfers, door robots maken.

Robots geven al massages en kunnen koken. Het werk van nu nog hoogbetaalde medische specialisten wordt inmiddels aan robots uitbesteed. Uit een onderzoek in Australië blijkt dat 60 procent van alle studenten leert voor een baan die over tien of twintig jaar door robots is overgenomen.

David Autor, hoogleraar arbeidsmarkt en technologie aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) zei onlangs op een bijeenkomst van Amerikaanse centrale bankiers in Jacksonville dat in de komende decennia vooral banen behouden zullen blijven waarin routinewerkzaamheden worden gecombineerd met sociale vaardigheden. De kracht van het intermenselijk contact zullen robots niet kunnen overnemen, hoewel ze wel al menselijke emoties kunnen herkennen en daarop inspelen.

In het boek Humans are Underrated (mensen worden ondergewaardeerd) deelt de journalist Geoff Colvin de angst van wetenschapper Stephen Hawking en ondernemer Elon Musk voor een toekomstige 'robopocalyps', waarbij kunstmatige intelligentie de mensheid vernietigt. 'Maar het gaat er mij om wat in de komende vijf of tien jaar gebeurt. Dan zullen vele banen - heel veel banen - door robots worden overgenomen. Waar robots erg goed in zijn is het verwerken en analyseren van gegevens en daar conclusies uit trekken', aldus Colvin.

Na het landwerk en de fabrieksarbeid nemen robots nu het witte boordenwerk over van van juristen, artsen en zakenbankiers. IBM's computer Watson is al beter in het vaststellen van longkanker dan een specialist. En 98 procent van alle beurshandel gebeurt in opdracht van computers.

De menselijke intelligentie zal niet kunnen concurreren met robots. Mogelijk wel de unieke menselijke karaktereigenschappen zoals vriendschap, collegialiteit en empathie. Daarom worden patiënten ook liever door echte artsen geholpen dan door robotartsen en hebben klagende klanten liever een mens aan de lijn dan een robot. 'We willen de uitslag van een diagnose horen van een specialist en niet van een robot, ook als die het onderzoek doet. Daar willen we dan ook voor betalen', schrijft Colvin.

Robots kunnen reageren op menselijke emoties, maar kunnen die slecht interpreteren. Empathie berust uiteindelijk op interactie en dat blijft voorlopig een menselijk prerogatief. Banen die veel sociale en communicatieve vaardigheid vereisen, (zorg, opvoeding) zullen mensenwerk blijven. Nu worden die nog slecht betaald en wordt er weinig prestige aan ontleend, maar dat zal veranderen. Of: de zachte sector, waarin veel vrouwen werken, zal in de toekomst de banenmachine zijn.

Hopelijk zal bij het vullen van de krant ook menselijke inzicht prevaleren.
Reageren?
p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden