LEZERSBRIEVEN

Zijn ouderen rupsjes-nooit-genoeg?

In de brief van de dag van 25 augustus vergelijkt Gert Klein 'de ouderen onder ons' met rupsjes-nooit-genoeg. Hieronder leest u de reacties van Volkskrantlezers.

Senioren bezoeken de 50PlusBeurs op het Jaarbeursplein in Utrecht (2011) Beeld anp
Senioren bezoeken de 50PlusBeurs op het Jaarbeursplein in Utrecht (2011)Beeld anp

Cynisch

Als het bij jongere generaties bon ton is of wordt om zo cynisch generaties tegen elkaar af te zetten als in de Brief van de Dag ('Rupsje Nooitgenoeg') van Gert Klein, dan zie ik met angst en beven mijn naderende oude dag tegemoet.

Frank Hoedemakers,

De overige lezersbrieven van zaterdag 27 augustus leest u hier.

Dagobert Ducks

Jammer dat Gert Klein ouderen over een kam scheert. Mag ik hem erop attent maken dat de kinderen van 65-plussers met studiebeurzen te maken hadden, waarvoor wij als ouders onze hypotheek hebben verhoogd, zodat onze kinderen zonder studieschuld konden afstuderen.

Wij betalen tot het einde aan die schuld, met plezier overigens. 65-plussers zijn in zijn optiek allemaal rijk, maken dure reizen, kopen luxedingen, kunnen zich veel permitteren en laten hun kinderen veel geld na. Dat is echt een vertekend beeld. Het betreft een klein percentage, de meesten hebben geen groot pensioen.

Wij hadden veel dingen niet die zijn generatie wel heeft. Een sabbatical nemen en dan nog 50 procent salaris krijgen. Ouderschapsverlof voor vaders. Als vrouw werd je nergens aangenomen als je zei dat je kinderen had. Iedere tijd heeft zijn charme, maar laten we er elkaar niet op afrekenen. Ik spreek vast namens veel 65-plussers de wens uit dat er nu eindelijk eens opgehouden wordt iedere oudere als een Dagobert Duck af te schilderen.

Mia Wijtzes, Sassenheim

Teruglezen - acht drogredenen in het pensioendebat

Gepensioneerden worden het hardst gepakt, krijgen niet waar ze recht op hebben en worden door jongeren verfoeid. Allemaal onwetendheid, schreef Volkskrantredacteur Yvonne Hofs in een open brief aan verongelijkte ouderen. Het artikel met daarin acht drogredenen in het pensioendebat leidde in september 2013 tot een verhitte discussie. Lees het hier terug.

En maar klagen

Goede inbreng van Gert Klein met zijn brief. Hij vergeet er nog bij te vermelden dat de rente op de lening voor de caravan, speedboot en het tweede huis aftrekbaar waren, nog los van de renteloze lening bij de studiebeurs.

Hij vergeet ook te melden dat we in een land leven dat als enige nog steeds een welvaartsvast volkspensioen heeft, de AOW. Laten we wel vaststellen dat een grote groep klagende rijke rupsjes geen solidariteit voelt met de armen onder de senioren. Alleen de eigen portemonnee telt. Ook Krol speelt daarop in. Als die rijke rupsjes er in september nog iets bij krijgen, dan gaat het niet naar de arme senioren of de jongeren die het hard nodig hebben.

Laten we hopen dat de regering de moed heeft deze rijke rupsjes aan te pakken.

Ben van den Bos, Haarlem

Geraniumbejaarden

Wat 50Plus met 65-plussers beoogt, is een vileine wijze van pamperen en ze in de ouderwetse rol van 'geraniumbejaarden' dwingen. Henk Krol slaat, door 65-plussers in een slachtofferrol te duwen, volledig de plank mis. Eigenlijk is het een gotspe dat 50Plus claimt de enige partij te zijn die écht opkomt voor de oudere.

Het probleem van onze 65-plussers is bepaald niet van financiële aard, maar is het gebrek aan flexibiliteit. Als voorzitter van de Vereniging 65plus ontmoet ik regelmatig bejaarden die vast zitten in een bepaalde modus en niet in staat zijn ook maar iets afwijkends te ondernemen.

Een iets flexibeler instelling zou meer vreugde in hun leven kunnen brengen. Ik zal wat voorbeelden uit mijn eigen leven geven. Vijf jaar geleden ben ik kleiner gaan wonen om daarmee een leeftijdsbestendig huisje te krijgen, met een slaap- en badkamer op de begane grond. Daardoor kreeg ik ook wat kapitaal vrij uit stenen om financieel onafhankelijk nog wat jaren van mijn pensioen te genieten.

Hoog tijd dat de nieuwe 65-plusser opstaat en laat zien dat Krol en Jan Nagel en Sjuul Paradijs het bij het verkeerde eind hebben.

George de Haan (71), Lunteren

Mij hoor je niet klagen

Ja, ik ben van de babyboomgeneratie. Ja, ik heb de kans gekregen tien jaar te studeren. Echter zonder studiebeurs, omdat mijn vader met zijn ploegentoeslag te veel verdiende. Ja, mijn koophuis is in waarde verveelvoudigd, terwijl mijn hypotheek goedkoper werd. Ja, ik erfde een deel van de waardestijging van mijn vaders huis, gekocht in 1955. In mijn omgeving zijn er velen zo als ik. Maar daar hoor ik niemand klagen, wij zijn blij met de mazzel die ons ten deel viel.

Het gaat om die veel grotere groep, die niet kon studeren omdat een studiebeurs 40 procent was, de overige 60 procent was een renteloze lening. De groep die geen huis kon kopen dat in waarde steeg, maar die elk jaar een hogere huur moest betalen. Die geen hypotheekvrij huis erfde. Die een pensioentje hoopt te krijgen gebaseerd op 70 procent van zijn hooguit modale midden-(geen eind)loon. Die groep klaagt. Is dat terecht?

Ja, want ze zijn bepaald geen rupsjes-nooit-genoeg. Ze gaan erop achteruit terwijl ze het toch al niet breed hebben. Nee, omdat ze het nog altijd veel en veel beter hebben dan hun ouders. Die in vochtige huizen woonden. Die twee weken vakantie hadden. Die door bazen, leraren, dokters en het ziekenfonds werden afgeblaft. Die hun kinderen niet konden laten studeren. Laten we daarom ophouden met klagen, want we hebben het niet slecht. En laten we helemaal ophouden andere groepen te betichten van inhaligheid, want de rupsjes-nooit-genoeg tellen hun zegeningen en klagen niet.

Aris Schellinkhout, Delft

In de spiegel

Ik kan me helemaal vinden in de Brief van de Dag van Joop Agterbosch vrijdag die uitlegt waarom ouderen er echt niet allemaal warmpjes bijzitten. Ik ken Joop niet, maar het was alsof ik in de spiegel keek.

Rinse Lammerts (71), Heerhugowaard

Leve de vlinder

'Pak Rupsje Nooitgenoeg er eens bij', is het motto van Gert Klein die ageert tegen de rupsen uit dit mooie verhaal om het gedrag van ouderen te typeren. Je wordt een vlinder, zegt het verhaal, als je als rups genoeg gegeten hebt. Als metafoor voor het mensenleven staat de rups voor jong en de vlinder voor oud. Een rups kijkt op tegen de bewegingsvrijheid van de vlinder. Het enorme kapitaal dat ouderen zouden hebben, zit in hun afbetaalde koophuis. Hebben jongeren dan geen koophuis? Zeker, zelfs meer dan ouderen. In 2012 bijvoorbeeld had van de groep van 35 tot 45 jaar 86 procent een koophuis, terwijl in de groep van 65 tot 75 jaar 58 procent een koophuis had (bron CBS). Dus meer jonge rupsjes met koophuizen dan ouderen.

Gert Klein vergeet ook dat alle ouderen gemiddeld veertig jaar bijdragen aan de pensioenkas en dat velen een deel van hun inkomen aan hun kinderen besteed hebben. En dat huizen als erfenis wel naar hun kinderen zullen gaan. Dat brengt de balans weer in evenwicht. Laten we hopen dat de ouderen echt vlinders geworden zijn. En dat de lichtheid en vrijheid geen jaloezie opwekken, maar het vertrouwen dat álle rupsen, als ze maar goed eten, heus wel een keer een vlinder worden.

C. Douwes, Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden