Zijn onze verkiezingen wel rolstoel- en vrouwvriendelijk?

Zijn vrouwen goed vertegenwoordigd op het stembiljet? Kunnen mensen in een rolstoel het stemhokje wel binnen komen? Vijf internationale waarnemingsmissies en het College voor de Rechten van de Mens houden de verkiezingen vandaag nauwlettend in de gaten.

Premier en lijsttrekker voor de VVD Mark Rutte geeft een vrouw een handkus tijdens zijn campagne op de Grote Markt in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Beeld anp
Premier en lijsttrekker voor de VVD Mark Rutte geeft een vrouw een handkus tijdens zijn campagne op de Grote Markt in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen.Beeld anp

Gender Concerns International, een in Nederland gevestigde internationale organisatie, onderzoekt al jaren de genderverhoudingen bij verkiezingen in bijvoorbeeld Afghanistan. Dit jaar doen ze onderzoek in Nederland, naar aanleiding van honderd jaar vrouwenkiesrecht. Ze kijken onder meer naar het aantal vrouwen dat zich heeft gekandideerd en naar het aantal vrouwen dat werkt in organisaties die bij de verkiezingen betrokken zijn. 'Vandaag gaat het team onder meer naar de Biblebelt. We kijken naar de participatie van vrouwen op een plek waar de SGP heel groot is', zegt directeur Sabra Bano.

Het European Students' Forum observeert naast het democratische verloop van de verkiezingen vooral de betrokkenheid van jongeren. De resultaten worden gebruikt voor het verbeteren van jeugdparticipatie bij verkiezingen in andere Europese landen.

Toegankelijkheid

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) stuurt net als de afgelopen verkiezingsjaren een waarnemingsmissie die kijkt of de verkiezingen aan de internationale en nationale eisen van democratische verkiezingen voldoen. Ook onderzoeken ze de financiering van partijen, de klachtenprocedure en de toegankelijkheid van de stemlokalen voor mensen met een handicap.

Waar het ministerie van Binnenlandse Zaken zich wellicht het meeste zorgen over maakt, is het onderzoek naar de toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Dat wordt uitgevoerd door het College voor de Rechten van de Mens. Volgens het VN-verdrag Handicap moet iedereen met een beperking zonder obstakels kunnen stemmen. Stemlokalen, -hokjes, -biljetten en informatie over de verkiezingen moeten voor iedereen toegankelijk zijn. Blinden en slechtzienden klaagden dit jaar al bij voorbaat over het enorme stembiljet, dat het lastig maakt op de tast de juiste kandidaat te vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden