Klopt dit wel?

Zijn meisjes gevoeliger voor een sociale-mediaverslaving?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: zijn meisjes gevoeliger  voor een sociale media-verslaving?

Zijn meiden echt meer social mediaverslaafd? Beeld Thinkstock

Die jeugd van tegenwoordig, altijd gekluisterd aan hun telefoontjes. Niet zo gek: het bijhouden van je virtuele aanwezigheid op Facebook, WhatsApp, Instagram, Twitter, YouTube, Pinterest en Snapchat is al snel een dagtaak. Onlangs bleek uit een onderzoek van het CBS dat één op de zes jongeren naar eigen zeggen verslaafd is aan sociale media. Bij meisjes, die sowieso meer gebruikmaken van sociale media, is dat zelfs 24 procent; bij jongens 12 procent.

Psychische aandoening

Nu wordt de term 'verslaving' in de volksmond zo vaak gebruikt voor banale zaken - chocola, een goede tv-serie - dat je bijna zou vergeten dat het een serieuze psychische aandoening is. Zelfdiagnose is doorgaans dus niet erg betrouwbaar.

Daarnaast is het niet eenduidig vast te stellen wat een sociale mediaverslaving inhoudt, aangezien het nog niet is opgenomen in de DSM, het handboek voor psychiatrische diagnostiek. Instelling voor verslavingszorg Jellinek biedt er wel behandeling voor. Daar melden zich meer jongens, maar dat geldt voor de internetverslaafden in zijn geheel - volgens een woordvoerster een zeer kleine groep.

Het maatschappelijk onderzoeksbureau IVO voert sinds 2006 jaarlijks de Monitor Internet en Jongeren uit. Hierin wordt gesproken over 'problematisch gebruik', in plaats van het zwaardere 'verslaving'. Volgens de recentste cijfers uit 2013 heeft 8,6 procent van de meisjes last van hun sociale mediagebruik, tegenover 3,7 procent van de jongens.

Klinisch

Regina van den Eijnden, universitair hoofddocent algemene sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht, presenteert binnenkort eigen onderzoek naar sociale mediaverslaving onder jongeren. Ook in haar onderzoek gaven meisjes vaker aan eraan te lijden. Wanneer echter met behulp van een nieuw, op het DSM gebaseerd instrument, de symptomen van verslaving werden gemeten, viel dat verschil weg. Van den Eijnden: 'Meisjes zijn geneigd allerlei klachten, lichamelijk of psychisch, meer te rapporteren dan jongens.'

Tony van Rooij, iMinds-onderzoeker aan de Universiteit Gent en voorheen verbonden aan IVO, blijft bedenkingen houden bij de term sociale mediaverslaving, omdat het niet duidelijk is wat het precies inhoudt. 'Ik reserveer het begrip verslaving liever voor een klinische situatie.'

Áls je dus al kunt aannemen dat er zoiets bestaat als een sociale mediaverslaving, blijft het de vraag of meisjes daar echt meer last van hebben dan jongens.

Beeld De Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden