Zijn lege beurshulzen eldorado van kleine grabbelaars?

Ineens schoot vorige week de koers van het aandeel Phelix van 0,85 naar 3,20 euro - ee n koerswinst van 285 procent, berekende de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Soms vinden de meest bizarre en mysterieuze beursthrillers ongemerkt plaats in de spelonken van Beursplein 5 - het gebied waar zogenoemde lege beurshulzen staan genoteerd. Het zijn de juridische restanten van nv's die allang failliet zijn of waarvan alle operationele activiteiten al zijn verkocht. Een bekend voorbeeld is Lavide Holding in Alkmaar - de grafzerk van de ooit op de beurs genoteerde automatiseerder Magnus (later Qurius) uit Zaltbommel waarvan de eigenlijke activiteiten allang zijn verkocht. Sinds 2013 heet het fonds in ruste Lavide.

In principe zouden dergelijke lege beurshulzen geen enkele waarde hebben. Maar toch wordt voor de aandelen geld betaald - meestal enkele dubbeltjes per aandeel - omdat die voor bedrijven een goedkope omweg kan bieden om naar de beurs te gaan.

In plaats van zelf een notering aan te vragen - een omslachtige en peperdure procedure met bankadviezen, vennootschapsadvocaten en prospectussen enzovoort - kan een lege beurshuls worden opgekocht om daar in ruil voor de aandelen alle activiteiten in onder te brengen. Een resversed listing (omgekeerde beursnotering) wordt dat genoemd.

Dirk Scheringa wilde Lavide onlangs verwerven om zijn factoringbedrijfje naar de beurs te brengen maar kreeg nul op het rekest van de huidige eigenaren. Andere lege beurshulzen zijn DOCdata en Nedsense.

Deze spelonken zijn het jachtgebied van handige rommelaars en kleine grabbelaars uit de Hollandse polder die met tonnen opereren, zoals de AEX dat is van activistische Amerikaanse hedgefondsen die met miljarden smijten.

Voormalig VEB-directeur Peter Paul (PP) de Vries is daar actief met zijn fondsje Value8. Hij was ooit eigenaar van Lavide en nu van Nedsense. Maar ook twee andere handelaren die regelmatig op de buis mogen meekletsen (zij het niet bij Jeroen en Eva zoals PP, maar bij Business Class van Harry Mens) vinden het een interessante markt om de rendementen op te krikken: Selwyn Duijvestijn van het fonds MountainShield en de immer zonnebankbruine Geert Schaaij van de Verenigde Nederlandse Compagnie, bekend van het blad Beursgenoten.

Duijvestijn bezit 40 procent van de beurshuls Phelix (dat eerder furore maakte als Newconomy, Vivenda en Inverko). Door de koersexplosie overstijgt de beurswaarde van Phelix die van veel wel actieve bedrijven. De VEB heeft beleggers gewaarschuwd en erop gewezen dat Duijvestijn een dubbele pet draagt (én baas van Phelix én beheerder van MountainShield) maar niemand is erachter gekomen welk spelletje precies wordt gespeeld.

Misschien moet aan het gegoochel met lege beurshulzen gewoon een einde worden gemaakt en reversed listings worden verboden. Kleine aasgieren zijn even fout als de grote.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden