Zijn jongeren zo verpest dat een gewone vakantie niet voldoet?

De ingezonden brieven van zaterdag 27 mei 2017.

Feestende Nederlandse jongeren tijdens een zogenaamde Sunset Party Cruise voor de kust bij de Spaanse badplaats Blanes. De jonge vakantiegangers kunnen bij deze excursie genieten van de zonsondergang terwijl ze drinken en dansen op een boot. Beeld anp
Feestende Nederlandse jongeren tijdens een zogenaamde Sunset Party Cruise voor de kust bij de Spaanse badplaats Blanes. De jonge vakantiegangers kunnen bij deze excursie genieten van de zonsondergang terwijl ze drinken en dansen op een boot.Beeld anp

Brief van de dag: Schuimkanon

Ik werd lichtelijk onpasselijk van het artikel in Ten eerste in de krant van 24 mei met de kop 'Het schuimkanon staat klaar'. Over jongeren die steeds gekkere, grotere en buitenissiger vakanties wensen te vieren op eindexamenreis. Een weekendje Terschelling volstaat allang niet meer. Met name het woord 'bucketlistwaardig' schoot me in het verkeerde keelgat. Een bucketlist is volgens mij de lijst met dingen die je voor je dood gaat nog wilt doen. Zijn de huidige jongeren inderdaad zo verpest dat een gewone vakantie niet meer voldoet? Als ik verder lees zie ik dat jongeren een discotheek 'op kruipafstand' willen... Daar past die bucketlist dan weer goed bij! Ik heb maar een woord voor het hele artikel: decadent. En voor de vertaling daarvan moeten de desbetreffende jongeren maar even googlen.

Bea Dorpema, Utrecht

Landsbelang

Alle democratische politieke partijen beweren dat er in het 'landsbelang' zo snel mogelijk een regering behoort te komen. Het is toch vreemd te moeten constateren dat in dit land dat bekendstaat om het sluiten van compromissende democratische partijen geen kans zien met elkaar samen te werken. Behoudens een ondemocratische partij, de PVV: die wil met iedereen samenwerken. Waarom zou het vertrouwen in de politici zo op de tocht staan? Is partijbelang gelijk aan landsbelang?

Klaas Mulder, Amsterdam

Brieven over Groot Dictee der Nederlandse taal.

'Lichtpuntje in de donkere wintermaanden', 'platheid heeft weer gewonnen', 'waarom geen mooi einde?' Dit en meer schrijven Volkskrantlezers over het verdwijnen van het Groot Dictee der Nederlandse taal.

Simpelweg

Simple comme bonjour: een minderheidskabinet met VVD, CDA en D66 en de PvdA als gedoogpartner: Jeroen Dijsselbloem op Financiën, Diederik Samsom op Milieu, dan is GroenLinks ook redelijk tevreden. De ijdele Pechtold wordt minister van Buitenlandse Zaken: dan is hij dikwijls weg want het buitenland is erg groot.

Adriaan Miltenburg, Utrecht

Stop met dat mauwen

Ben het roerend eens met Dig Istha (O&D, 24 mei). Ik heb in maart voor het eerst in zeker vijftien jaar weer op de PvdA gestemd, uit erkentelijkheid dat zij in een heel moeilijke tijd in de regering is gaan zitten, prima bewindslieden heeft geleverd en last but not least de VVD in toom heeft weten te houden. Ik zou graag zien dat zij regeringsdeelname voortzet en zich al doende dan maar opnieuw uitvindt (meer groen, meer aandacht voor huizenbouw, meer aandacht voor jongeren!), maar dus níét vanuit een zielig oppositiehoekje. Een PvdA in de oppositie krijgt bij volgende verkiezingen zeker niet mijn stem. Twee maanden mauwen is wel genoeg hoor. Maar nu weer hup aan de slag. En laat Samsom weer meedoen.

Annemarie Letschert, Haarlem

Verspilling?

Waarom wordt de zorg toch steeds als kostenpost opgevoerd? Gemiddeld geven we er meer dan 5.000 euro per inwoner per jaar aan uit, zijn er ruim 1 miljoen mensen aan het werk en is de omzet 92 miljard. Dan hebben we het nog niet eens over fitness, sport en verantwoord eten. Vraag wat het allerbelangrijkst is in het leven en de absolute nummer één is steevast gezondheid. Aan mobiliteit geven we ondertussen 132 miljard uit. Zonder blikken of blozen. Zie gezondheid als een substantiële economische factor. Klaag daarom (O&D, 22 mei) niet meteen over stijging van zorgkosten als bewijs van innovatieve behandelingen nog niet honderd procent is. Gezondheid is goud waard.

Paul Vlaar, Arnhem

Aanzien leerkracht

Als leraar basisonderwijs kreeg ik steeds vaker de opdracht om maatschappelijke problemen op te lossen. Gooi het maar in zijn tuintje! Je haalt vuilnis op.

Ron van Pluur, Silvolde

Loepzuiver

Mooi verslag van Gijsbert Kamer over U2 (V, 23 mei). Een opmerking verbaasde me. Toen Bono het liedje One Tree Hill zong, was het ineens 'loepzuiver'. Heeft de man verder vals gezongen, of een beetje tegen de toon aan? En heeft hij bij dit lied gedacht: laat ik hier eens alle noten juist treffen, het is immers aan Chris Cornell opgedragen, de zanger van Soundgarden die zelfmoord pleegde en die ook al niet bekend stond als belcantotenor?

Ton Ouwehand, Enschede

Vrije dagen

Zullen we de discussie over de vrije dagen en feestdagen afronden? De oplossing is simpel. Stel vrije dagen in die een universele en cultureel-neutrale basis hebben. Dat kan tijdens de seizoenswisselingen. Dus vrij op 21/22 maart, 21/22 juni, 21/22 september, en 21/ 22 december. Als één of allebei de dagen in het weekend vallen, krijg je één of twee dagen om dat weekend. De dagen in maart en december lijken op Pasen en Kerst. De andere dagen vallen in maanden met doorgaans lekker weer. Het is meer gespreid over het jaar. Niemand hoeft zich tekortgedaan te voelen. Nieuwjaarsdag en Koningsdag laten we zoals ze zijn. Samen tien mooie vrije dagen. Iedereen blij.

Jan Eberg, Utrecht

Tip voor Dumoulin

De opmerkelijkste foto uit de Giro d'Italia was de sanitaire stop van Tom Dumoulin. Weggedoken in het gras langs de kant van de weg doet hij zijn behoefte. Eerst de helm af, dan shirt uit en broek naar beneden. Kostbare seconden tikken weg. Seconden worden minuten. Weer aankleden: broek, shirt en helm. Hij had ook gewoon in zijn broek kunnen poepen. Maar dat geeft zo'n bende en ziet er ook niet fotogeniek uit. Toch kan het sneller. Terug in de tijd. Nu zijn broek en de galgen een geheel. Vroeger was dat een korte boek met losse bretels. Je hoeft dan niet je helm af te doen en het shirt uit te trekken. Zelfs zou je met enige oefening hangend achter je zadel je behoefte kunnen doen. Dringende behoefte hoeft een overwinning in de Giro niet in de weg te staan.

Leo Heijne, Groningen

Tom Dumoulin. Beeld afp
Tom Dumoulin.Beeld afp

Respect

Hoe valt het te rijmen met respect voor en inzicht in de wensen en stellingname van de kunstenaar Stanley Brouwn dat de krant (maandag 22 mei) een portretfoto plaatst, na zijn dood, terwijl Brouwn tijdens zijn leven sinds 1972 uitgesproken tegen afbeeldingen van zichzelf was?

Jan Andriesse, Marlene Dumas, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden