nieuws

Zijn je vaccinatiegegevens niet geregistreerd, dan dreig je je coronareispas mis te lopen

Wie met zijn vaccinatie niet geregistreerd staat in het systeem van gezondheidsdienst RIVM, dreigt de begeerde QR-code mis te lopen van de zogeheten ‘coronapas’. Daarmee moet per 1 juli vrij reizen door Europa mogelijk worden.

Charlotte Huisman
Een reiziger op luchthaven Schiphol. Beeld ANP
Een reiziger op luchthaven Schiphol.Beeld ANP

Het RIVM slaat alle vaccinatiegegevens op in een centraal registratiesysteem, CIMS geheten. Al langer trekt het instituut aan de bel dat dit verre van compleet is. Niet alle gevaccineerden geven toestemming voor registratie (dat is verplicht), bovendien lopen huisartsen en zorginstellingen achter met het doorgeven van de gegevens. Ongeveer de helft van hun data ontbreekt nog. De GGD’s, die verreweg de meeste mensen prikken, geven hun vaccinatiedata wel vloeiend door.

Van zo’n 1 miljoen mensen ontbreken de vaccinatiegegevens – op de ongeveer 6 miljoen die inmiddels minimaal een eerste prik hebben gehad. Een incompleet systeem belemmert een adequate monitoring van de effecten van vaccinaties. Zo is er nauwelijks zicht op de vaccinatiegraad van de 60- tot 65-jarigen, die door de huisarts zijn gevaccineerd.

Nu zal die monitoring de gemiddelde Nederlander waarschijnlijk worst wezen, maar Nieuwsuur presenteerde zaterdagavond een ander probleem van deze gebrekkige registratie, dat veel Nederlanders op een gevoelig punt kan raken: wie niet in het systeem geregistreerd staat, kan wellicht ook niet beschikken over de begeerde QR-code die straks nodig is om door Europa te kunnen reizen. In die code moeten bijvoorbeeld douanemedewerkers de naam en de vaccinatiestatus kunnen lezen bij het passeren van een grens.

Afgelopen donderdag bereikte de Europese Unie een akkoord over het Europese vaccinpaspoort dat het reizen van EU-burgers moet vergemakkelijken. Per 1 juli moet het beschikbaar zijn. Dit ‘EU-covid19-certificaat’ toont met een QR-code, digitaal of uitgeprint, of de houder gevaccineerd is, over een negatieve PCR-test beschikt (minder dan 72 uur oud) of antistoffen in zijn bloed heeft na een eerdere coronabesmetting. Het stelt de lidstaten voor de uitdagende ict-taak om in korte tijd alle gegevens te verzamelen en om te zetten naar de persoonlijke codes.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei in Nieuwsuur dat het nog een flinke klus wordt de data op tijd op orde te hebben. Het RIVM zit alle prikkende instanties achter de broek, maar soms sluiten de door de huisartsen gebruikte ict-systemen niet aan op die van het RIVM.

Als er extra inspanningen worden geleverd, kan in elk geval een aanzienlijk deel van de achterstallige registraties worden ingelopen, zo is de verwachting. Anders ligt het met degenen die hebben aangegeven dat hun vaccinatiegegevens niet mochten worden doorgegeven aan het RIVM, naar schatting 350 duizend mensen. Hoe zij nu toch in dit centrale systeem moeten komen als zij dat zouden willen, is nog onduidelijk.

Minder vaccinaties

De komende twee weken worden 273 duizend vaccins van AstraZeneca en Janssen minder geleverd dan gepland. In de tweede week van juni wordt dit ruimschoots ingehaald volgens de nieuwe planning, dan ontvangt Nederland bijna 1,6 miljoen doses vaccin. Dit zijn ruim 440 duizend doses meer dan eerder was aangekondigd.

Tot nu toe zijn in Nederland ruim 8,3 miljoen prikken met het coronavaccin gezet. De komende week zijn ruim 1 miljoen prikken gepland. De afgelopen dagen neemt het priktempo, met 144 duizend doses vaccin per dag, wel iets af ten opzichte van de week daarvoor.

De GGD’s beginnen komende week met de toediening van het Janssen-vaccin, waarvan maar één prik nodig is, aan degenen die zijn geboren in 1967 en 1968. Janssen krijgt nu zijn plek in de vaccinatiestrategie omdat er deze weken voor het eerst een aanzienlijke hoeveelheid van wordt geleverd: 368 duizend doses. Daarmee wordt komende week in drie regio’s, waaronder de steden Amsterdam en Utrecht, ook begonnen met het vaccineren van daklozen en illegalen. Omdat deze mensen niet per brief uit te nodigen zijn, wordt vooral gevaccineerd op locaties waar daklozen en illegalen verblijven of samenkomen. Het vaccin van Janssen is handig voor deze doelgroep, omdat met daklozen vaak lastig een afspraak te maken is voor een tweede prik.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden