Zijn het dan toch jihadisten die tegen Assad vechten?

Van het begin af aan heeft de Syrische president Bashar al-Assad al gezegd dat het 'terroristen' zijn die tegen hem vechten, en Rusland vreest dat het land door extremisten zal worden overgenomen als Assad op zou stappen. De Syrische oppositie heeft dit altijd afgedaan als propaganda en pertinente onzin, maar het valt niet te ontkennen dat extremisten wel degelijk hun weg naar Syrië hebben gevonden.

Een man spuit 'geen islam zonder jihad' op de muur bij de grensovergang met Turkije.Beeld afp

Een wrange aanwijzing daarvoor kwam toen de Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans vorige week uit Syrië terugkeerde: hij was samen met een Britse collega de grens met Turkije overgestoken in de hoop wellicht Aleppo te kunnen bereiken, maar liep rechtstreeks in de handen van een groep jihadisten. 'We liepen een tentenkamp in en binnen de kortste keren hadden we 20 jongens met baarden en kalasjnikovs om ons heen', vertelt hij in een interview met BNR.

De Tsjetsjeense, Pakistaanse en Afrikaanse strijders hielden de westerse fotografen vast, waarschijnlijk om losgeld te vragen, maar na een week werden zij bevrijd door strijders van het Vrije Syrische Leger - dat later overigens in een verklaring benadrukte niets te maken te hebben met extremistische strijders die westerlingen ontvoeren.

Broeders
Er werd al langer vermoed dat jihadisten de weg naar Syrië hadden gevonden. Extremistische moslims waren in de jaren tachtig naar Afghanistan getrokken om tegen de Russen te vechten en deze trend heeft zich later voortgezet: op veel plaatsen waar de islamitische bevolking in de verdrukking raakte, hoopten gewapende extremisten hun 'broeders' in de strijd te kunnen helpen. Dat gebeurde onder anderen in Pakistan (in de strijd tegen India), in Bosnië en in Irak. En naar men vreest: ook in Syrië.

Time Magazine heeft al eerste westerse medium een aantal strijders geïnterviewd die voor een jihadistische organisatie in Syrië vechten. Een van hen is Ibrahim, die zegt dat zijn organisatie, de Jahbat al-Nusra li Ahl Ash-sham, wel voor een islamitisch Syrië vecht, maar niet is gelieerd aan Al-Qaeda. 'We zijn gewoon mensen die ons geloof volgen en gehoorzamen.' Ze hadden 'geen behoefte aan buitenlandse strijders die ze niet kennen', zegt Ibrahim tegen Time, al geeft hij toe dat een aantal mensen uit Koeweit, Libië en Kazachstan deel uitmaken van zijn groepering.

Jeroen OerlemansBeeld anp

Smokkelaar
In hetzelfde artikel wordt een smokkelaar geciteerd, die zegt regelmatig buitenlandse strijders over de grens de brengen - ook al was het de laatste tijd minder geworden. En de Syriërs reageren wisselend op hun komst. 'Dit is mijn land, niet dat van hen', zegt een twintiger die ruzie met een groep Libiërs had gekregen. 'Ze kunnen hun wapens meenemen en naar huis gaan!'

Anderen zijn blij met alle hulp die ze krijgen. 'Het maakt me niet uit of de duivel zelf voor ons strijdt', zegt een vrouw van in de zestig. 'Ik wil niet dat iemand me vertelt dat ik mijn gezicht moet bedekken, maar dit (regime van Assad - red.) moet eindigen. Het is genoeg.'

Tot nu toe blijven de jihadisten zoveel mogelijk buiten het voetlicht en ze spelen nog maar een kleine rol in het conflict, maar het is zeker denkbaar dat hun rol steeds belangrijker zal worden. En voor democratie zullen mensen als zijn gijzelnemers, 'die worden geleid door een schimmige emir', niet zorgen, zegt Jeroen Oerlemans in de Volkskrant. 'Ze willen de Syriërs onder de knoet van de sharia brengen.'

Syrische strijdersBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden