Zijn 'gogme' laat Reuser tegen NEC in de steek

De herhaalde tv-beelden deden pas beseffen hoe ernstig de blessure van Martijn Reuser was. De nieuwe linksbuiten van Ajax brak zondagmiddag in de wedstrijd tegen NEC (3-1 en de 52ste keer op rij dat Ajax ongeslagen bleef) het rechteronderbeen, maar in het stadion, op veilige afstand, had niemand werkelijk in...

Het was vooral dom, zo stelden zijn collega-veldspelers vast die de gedreven reserve zagen botsen op de Nijmeegse doelman Brookhuis. 's Avonds na het zien van de vertraagde beelden wist iedereen dat het erg was. Het onderbeen van Reuser knapte bij de botsing als een luciferhoutje.

De voet schoof onder het lichaam van Brookhuis die de bal volgens Frank de Boer 'al drie kwartier in bezit had'. Het niet zo zware lijf van de doelman had op het onderbeen van Reuser het effect van een wals op een kartonnen doos. De Ajacied viel over de NEC-keeper, maar kreeg zijn voet niet meer vrij.

Van achter gefilmd was het breken van kuit- en scheenbeen nauwkeurig vast te stellen. Het ongeval riep herinneringen op aan de kersttijd van 1992 toen de NOS de beenbreuk van volleyballer Rodenburg in beeld bracht. Het gekerm van de voetballer was vergelijkbaar.

Reuser werd zondagmiddag in het VU-ziekenhuis geopereerd aan de mid-schachtfractuur. Scheenbeen èn kuitbeen waren gebroken. Door het scheenbeen werd een pen aangebracht. Eind deze week mag Reuser het hospitaal weer verlaten. De genezing van de dubbele breuk zal drie à vier maanden duren. Daarna zal er nog twee maanden nodig zijn om weer in de vereiste conditie te komen.

Het seizoen is ook voor Reuser voorbij, stelde Ajax-coach Van Gaal vast. Hij had de jeugdige aanvaller tegen NEC opgesteld als vervanger van linksbuiten Overmars die vorige week woensdag een kruisbandblessure opliep en ook een streep kon halen door de rest van het seizoen.

Van Gaal: 'Het is rampzalig, al is dat een groot woord, als een van je betere spelers eindelijk zijn kans krijgt en op deze manier moet uitvallen. Hij had nota bene de eerste twee goals voorbereid. Martijns actie was niet nodig, Brookhuis had de bal al. Normaal heeft hij dat gogme. Maar het was een wedstrijd waarin hij zich wilde waarmaken. En dat terwijl hij zich dit seizoen al lang heeft waargemaakt.'

Reuser revancheerde zich de afgelopen maanden voor het minder geslaagde seizoen 1994-'95 waarin hij de voorkeur gaf aan de afronding van zijn studie en slechts 78 minuten in actie kwam. Vooral assistent-trainer Van der Lem gaf onlangs hoog op van het talent van de tweebenige aanvaller die op vrijwel alle plaatsen voorin geposteerd kan worden.

De tijdelijke 'opvolging' van Overmars werd dan ook direct aan Reuser uitbesteed. Hij mist uiteraard de snelheid van de Veluwnaar, zijn tred is zelfs wat slepend, maar zijn trap en inzicht zijn van hoog niveau. Zijn rol als basisspeler bleek tegen NEC na een klein uur echter uitgespeeld waarna Van Gaal de jeugdige Kiki Musampa inbracht.

Dat onomstreden talent is puur linksbenig en maakt voorlopig deel uit van het basiselftal. Van Gaal is niet van plan overhaast te gaan kopen. Hij beweerde zondag dat zijn club 'elke minuut van het jaar' op elk talent in Nederland gespitst is. Met andere woorden: Ajax zou al lang tot kopen zijn overgegaan als zich iets aantrekkelijks op de markt had bevonden.

De aangeslagen coach gaf toe dat zijn selectie het smalst is van de Top-3. En daar wenst hij graag iets aan te doen. Het geld is er om contracten af te kopen. 'Maar spelers als Makaay en Van der Weerden willen niet voor Ajax tekenen uit angst op de bank terecht te komen', zo memoreerde Van Gaal nog wat oud zeer.

Voor Makaay zou het goed zijn als hij snel de overstap waagt. De aanvaller van Vitesse is in zijn ontwikkeling teruggevallen in Arnhem. Wat Van Gaal betreft ('we willen een Nederlander') kunnen overigens alle mogelijke namen van kandidaten naar voren worden geschoven. Hij let, zegt hij, per slot van rekening op iedereen.

En daarom werden zondag de namen van Hoekstra, Blinker en Huiberts genoemd. De bij Feyenoord uit de boot gevallen oudste Witschge, Rob, is als ex-Ajacied een kandidaat. De jongere Witschge, Richard, zou de mogelijkheden op links weer op peil kunnen brengen. Van Vossen wordt niet genoemd, 'dat is geen echte linksbuiten' sprak reserve-aanvoerder Frank de Boer.

Ten slotte zal in eigen kring nog worden rondgekeken, met Musampa als voorname optie. Bogarde kan wellicht tijdelijk zijn oude vak van offensieve linksbenige speler weer uitoefenen. En anders is er nog wel een jeugdig talent voorradig. Van Gaal noemde Dave van den Berg, een speler uit het tweede elftal. 'Die kan heel goed voetballen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden