Zijn feestje, dan ook op zijn kosten

 

null Beeld anp
Beeld anp

Dordrecht kan met een tekort van 4 miljoen de beschermde woonvorm niet garanderen (Ten eerste, 30 april). 27 april vierde koning Willem-Alexander zijn verjaardag in Dordrecht. Voor dit feestje had Dordrecht geld. Dordrecht vindt dit feestje dus belangrijker dan de zorg voor zwakkeren.

Oplossing: laat Willem-Alexander zijn verjaardagsfeestje zelf betalen, zoals gebruikelijk is, en besteed dit geld aan Beschermd Wonen, zodat deze mensen niet op straat terecht hoeven te komen.

Henny Euwen, Minnertsga

Lees hieronder de andere ingezonden brieven van vrijdag 1 mei:

Leve de middenschool

Een middenschool? Ik ben voor ('Na veertig jaar doemt de middenschool weer op', Ten eerste, 30 april). Zelf heb ik op highschool gezeten in Australië. Per vak werd bepaald op welk niveau je dat vak volgde, met keuze tussen vijf niveaus. Zo zat ik voor wiskunde in groep I (hoogste niveau), voor Engels in groep III (midden). Je kunt het ook zo zien: voor wiskunde zat ik binnen een en dezelfde school op het 'gymnasium', voor Engels op de 'havo'.

Ging het bij een vak tussentijds beter, dan steeg je binnen dat vak een niveau, maar je kon dus ook in niveau zakken. Ideaal. Je wordt afgerekend op je prestaties voor dat ene vak. Blijven zitten kan niet. Ook wordt er niet al op jonge leeftijd onderscheid gemaakt tussen kinderen. Immers: voor het ene vak zit je samen met hoogvliegers, bij het andere vak juist niet. Iedereen door elkaar.

Nog een voordeel: laatbloeiers krijgen zo veel meer de kans om tussentijds 'door te groeien'.

Jeannette Verleg, Haarlem

Klaar met Van Rijn

'Beschermde woonvorm in gevaar' luidt de kop boven het artikel op de voorpagina van 30 april. Een aantal kerngemeenten komen miljoenen tekort om deze woonzorgvoorzieningen ongemoeid te laten. Een blik op de mensen waarvoor deze woonvormen bestaan, krijgt de lezer in Ten eerste.

Het gaat om mensen met een ernstige en langdurige psychiatrische aandoening die (nog) niet zelfstandig kunnen wonen. Staatssecretaris Van Rijn zou deze zorg in 2015 niet korten en budgettair neutraal van de AWBZ naar de gemeenten overdragen.

Er blijkt echter met de inventarisatie een groot aantal fouten te zijn gemaakt door het ministerie, zodat er veel bestaande plaatsen niet zijn meegeteld. Waardoor de verdeling over alle gemeenten fout is gebeurd. Naast o.a. Bergen op Zoom, Eindhoven, Zwolle en Dordrecht.

En na de chaos bij de pgb's, de ellende bij de thuiszorg en de kwaliteitsproblemen in de ouderenzorg, is dit het zoveelste probleem bij de grootschalige veranderingen in de zorg. Dit keer gaat het over het aantasten van de bestaanszekerheid van zorg voor een heel kwetsbare groep medeburgers.

Van dichtbij maak ik mee dat er enorm veel mensen uren, dagen, wekenlang bezig zijn in contractbesprekingen met alle gemeenten. Iedere gemeente wil iets anders. Een veelvoud van geld verdwijnt hierin van wat we in voorgaande jaren kwijt waren met de enkelvoudige afspraken per regio met één enkel zorgkantoor. Ik vind het inmiddels wel rijp voor een parlementaire enquête.

Eens is het genoeg: ik ben klaar met Van Rijn.

André Daamen, kwaliteitsfunctionaris RIBW Boxmeer

Lekker koppig

Mooie Voetnoot van Arnon Grunberg in de Volkskrant van 30 april over het criminaliseren van de drugsmarkt en drugsgebruik. Met het opgeven van deze allang verloren oorlog kan de politiek met de opbrengsten heel wat vluchtelingen van de verdrinkingsdood redden en kan het woord solidariteit weer in ere hersteld worden.

Eerst zal de politiek dan moeten erkennen dat het de oorlog tegen drugs heeft verloren; voor koppigheid moet soms een heel hoge prijs betaald worden.

Wim Smid, Paterswolde

null Beeld anp
Beeld anp

Ik steek de loftrompet

Wordt het niet eens tijd om de loftrompet te steken voor degenen die ons dagelijks met de voorpagina van het V-katern een grafisch kunstwerk bezorgen? Donderdag weer zo'n mooie van Typex voor 'Donderdag Filmdag'. Kijk eens hoe perspectivisch zorgvuldig de V de bespreking van Im Labyrinth des Schweigens in het katern aankondigt.

Wilfried Dierick, Nijmegen

Geen islamwet graag

De fundamenten van de Nederlandse maatschappelijke orde - vrijheid van meningsuiting, gelijke rechten voor allen, non-discriminatie - staan op het spel, stelt Herman Blom in zijn betoog voor een 'islamwet' (O&D, 30 april). Hij stelt de Oostenrijkse 'islamwet' ten voorbeeld. Zo'n wet is nodig omdat de helft van de moslims religieuze wetten belangrijker vindt dan wereldlijke en dit het startpunt is voor intolerantie en terreur.

Dit roept de vraag op of islamieten zich nu dan niet aan de wet hoeven te houden. Natuurlijk wel. Iedereen in Nederland dient zich aan de wet te houden. Dat gelovigen de regels van hun geloof belangrijker vinden dan de wet, is niets bijzonders. Het is juist vreemd dat het andere deel dat niet vindt. Geloven in iets betekent immers dat je dat als waarheid aanhoudt. En iedereen is vrij zijn eigen waarheid aan te houden en ernaar te leven. Tenminste, zolang dit niet strijdig is met de wet.

Blom wil 'beïnvloeding' vanuit Turkije of Saudi-Arabië verhinderen. Daarbij gaat een wet niet helpen. Een gelovige bepaalt zelf waar hij zijn inspiratie haalt. Dit bij wet regelen betekent juist inmenging in de vrijheid van meningsuiting. Een 'islamwet' is daarmee overbodig en een pleidooi ervoor draagt bij aan onnodige polarisatie en ondermijnt onze rechtsstaat omdat het stigmatiseert.

Frans Kuijpers, Venlo

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden