Zijn Eurlings en Bos vaandeldragers van een nieuwe emancipatiegolf?

Bos en Eurlings krijgen applaus nu ze kiezen voor hun gezin. Is dit emancipatie of een ‘mooie manier om uit te checken’?

Verfrissend, vindt filosoof en schrijfster Stine Jensen de stap van Bos en Eurlings. Ook Jan Latten, hoogleraar demografie aan de Universiteit van Amsterdam en onderzoeker bij het CBS, is positief: ‘Ik vind het goed dat mannen hun identiteit niet meer uitsluitend ontlenen aan hun carrière. Zo nodig gaan ze een versnelling lager.’

Toch plaatst Jensen een kanttekening. ‘Voor mannen is dit natuurlijk een heel mooie manier om uit te checken. Daar krijg je luid applaus voor. Bij vrouwen ligt dat heel anders. Stel dat SP-leider Agnes Kant vorige week had gezegd: ik wil meer tijd aan mijn gezin besteden. Dan was er gezegd: zie je wel, ze kan het niet aan.’

Halsema

Vrouwen emanciperen door te bewijzen dat ze het moederschap wel degelijk kunnen combineren met een zware baan, zoals GroenLinks-leider Femke Halsema liet zien. Mannen emanciperen door hun zware baan te verruilen voor een functie waarin ze vaker thuis kunnen zijn. ‘De papapoliticus krijgt extra punten, de mamapoliticus moet voorzichtig manoeuvreren. Het mag dan op emancipatie lijken, maar in feite bevestigt het de bestaande ongelijkheden’, zegt historicus Stefan Dudink van de Radboud Universiteit Nijmegen, die onderzoek doet naar de geschiedenis van de mannelijkheid.

Het zou beter zijn het politieke bedrijf zo in te richten dat werk en gezin gemakkelijker te combineren zijn, zegt Stine Jensen. Dat geluid viel gisteren ook in Den Haag te horen. ‘De slijtageslag is erg groot’, zei demissionair minister van Defensie Van Middelkoop. ‘We moeten onszelf achter de oren krabben als mensen in de kracht van hun leven niet meer beschikbaar zijn.’ Zijn collega Donner van Sociale Zaken: ‘Je ziet wat de voortdurende druk, de toon waarop het debat wordt gevoerd, mensen aandoet.’

]]>

Keukentafel

Over het vertrek van Bos en Eurlings zal aan de keukentafel worden gepraat. Menige vrouw zal tegen haar man zeggen: wat Camiel en Wouter doen, kun jij toch ook? Veel mannen zijn Bos en Eurlings overigens al voorgegaan, zegt CBS-onderzoeker Jan Latten. Bij ongeveer 10 procent van de hoger opgeleiden werken beide partners vier dagen en deze groep groeit nog steeds.

Minder dan vroeger is identiteit gekoppeld aan baan of roeping. De even gepassioneerde als monomane PvdA-leider Joop den Uyl was dol op nachtenlange vergaderingen in het Catshuis en maakte zich bijzonder weinig zorgen over de quality time die overschoot voor zijn zeven kinderen.

Voor hedendaagse politici is het leven naast of na de politiek veel belangrijker geworden. Dat geldt ook voor het gezin, waarvoor zij bewust – vaak op wat latere leeftijd – gekozen hebben. Daarnaast is een levenslange toewijding aan welke zaak dan ook zeldzamer geworden.

Filosoof Stine Jensen: ‘De stap van Bos en Eurlings past in een eigentijds beeld van identiteit. Het is niet meer: eens een politicus, altijd een politicus.’

Bos tijdens het debat over het faillissement van DSB Bank (ANP) Beeld
Bos tijdens het debat over het faillissement van DSB Bank (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden