Zijn er medische risico's bij haartransplantatie?

Het was bedoeld als lokkertje. De medewerkster haalde een map tevoorschijn met foto's van de schedel van een bekende Nederlander. 'Ook ... heeft zijn haartransplantatie bij ons laten doen.'

Cor Speksnijder
null Beeld anp
Beeld anp

Hoe graag ik mijn krullen ook terug wilde, het wervende effect van deze bloedige beelden ging aan mij voorbij. Terwijl ik werd ingelicht over aard, nasleep en kosten van de ingreep zakte de moed mij in de schoenen. Ik verliet de kliniek zonder afspraak. Dan maar geen haar.

Methoden

Veel mannen reageren anders. Haartransplantatie is populair en niet alleen onder bekende Nederlanders. De lijst met haarklinieken op internet lijkt eindeloos.

De man die een bedekt hoofd wil, kan kiezen uit twee methoden. Bij de ene methode wordt een reepje huid met haar aan de achterkant van het hoofd verwijderd, waarna de haren in groepjes of apart op de kale plek worden ingebracht. Bij de andere methode worden de haren een voor een getransplanteerd. Hoe veilig zijn deze behandelingen? Zijn er medische risico's?

Ja, die zijn er, zegt dermatoloog Loek Habbema, directeur van Medisch Centrum 't Gooi in Bussum. Er kunnen infecties optreden. Door deskundig en met goede apparatuur te werken kan dit risico tot het uiterste worden beperkt en ernstige infecties komen dan ook zelden voor. Wat wel met enige regelmaat voorkomt, is een ontsteking van de haarzakjes, waardoor puistjes ontstaan. Niet ernstig en met antibiotische zalf te verhelpen, aldus Habbema. Onder de huid met het nieuwe haar kan zich ook vocht ophopen (oedeem), maar dat trekt vanzelf weg.

Teleurstelling

Habbema wijst ook op het risico van zenuwbeschadiging. Bij het snijden en prikken kan een zenuw worden geraakt, waardoor een stukje van de hoofdhuid gevoelloos wordt. Het gebeurt zelden en is niet ernstig. Meer gevolgen heeft het beschadigen van een bloedvat onder de huid. Daardoor kan een klein stukje van de huid doodgaan (necrose) en een litteken ontstaan.

Misschien wel de meest ongewenste complicatie: haaruitval. Bij menig transplantatie valt al het overgezette haar uit om na enige tijd - voorgoed - terug te keren. Maar heel soms blijft het haar weg en is degene die de ingreep heeft ondergaan er niets mee opgeschoten. Habbema ontving onlangs nog een man die een transplantatie had laten uitvoeren in Turkije en uiteindelijk zijn getransplanteerde haar was kwijtgeraakt.

Het meest voorkomende probleem is volgens Habbema de teleurstelling van mannen, bij wie door consultants en klinieken verwachtingen zijn gewekt die niet kunnen worden waargemaakt. 'Je krijgt nooit meer die dikke bos haar terug die je vroeger had. Dat wordt niet altijd duidelijk verteld. Het financiële belang van een kliniek krijgt nog weleens de overhand boven het belang van de patiënt.'

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar gezond@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden