Opinie

'Zijn de Spelen alleen een duur speeltje voor megalomane bobo's?'

Levert het organiseren van de Olympische Spelen wat op of is het een duur speeltje voor megalomane politici en bobo's? Een oude vraag zonder eenduidig antwoord, schrijft econoom Marcel Canoy.

De burgemeester van Londen Boris Johnson.Beeld AFP

The Economist staat aan de vooravond van de London Olympics bol van meningen en analyses over de kosten van de Spelen. Het antwoord hangt van minimaal drie factoren af.

Ten eerste, de duurzaamheid van de faciliteiten. Los Angeles (1984) was winstgevend omdat men erin slaagde de verleiding te weerstaan allerlei fonkelnieuwe faciliteiten te bouwen die na de Spelen gedoemd zouden zijn leeg te staan. Een les die ze in München (1972) graag wat eerder hadden willen weten.

Toeristen
Ten tweede, hangt het ervan af wat je precies wilt meten. Als je een enge financiële bril opzet, slaat de balans al snel door naar verlies. Zet je een welvaartseconomische bril op, dan tel je niet alleen toeristenopbrengsten, tv-rechten en kaartverkoop mee, maar kijk je ook naar de effecten op het revitaliseren van oude steden, consumentenvertrouwen, en nog veel meer. Zo heeft een stad als Barcelona een enorme en duurzame boost gekregen door de Olympics.

In Londen hebben ze ambities op het terrein van regionale ontwikkeling, imago van de stad, transport en infrastructuur, en sociale problemen in Oost-Londen. En als je politici aan het woord laat moet het welhaast een orgastisch evenement worden. Cameron: 'We must celebrate what is "already great" about Britain, and show a watching world that the country is open, strong, confident and moving forward to a better future.'

Al die mooie bedoelingen en uitbreiding van ambities willen natuurlijk niet zeggen dat daarmee ook de balans positief wordt. In London moeten ze wel aardig wat uit de kast halen nu hun kosteninschatting vier keer te laag bleek en de rekening al meer dan 10 miljard pond bedraagt.

Ten derde is van groot belang hoe de organisatie erin slaagt het evenement te verduurzamen. En dan bedoel ik niet het al genoemde verhinderen van leegstand, maar de mate waarin de baten ook op langere termijn voelbaar zijn en toe te wijzen zijn aan de Spelen. In een studie over Barcelona, concludeert de auteur: Thanks to the Olympic Games, Barcelona is now a different city....Comparison with other Games and cities over the 1964-2008 period shows that Barcelona was most successful in harnessing the Olympic impetus and its impact.

Of London in staat gaat zijn het Catalaanse voorbeeld te volgen zal pas over jaren blijken. Voorlopig moeten ze nog wel even 7 miljard pond rechtpraten. De greatness of Britain lijkt daarbij een te abstract vehikel.

Marcel Canoy is hoofdeconoom bij Ecorys en hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. Dit blog verscheen eerder op economie.nl, het platform van Economisch Statistische Berichten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden