REPORTAGE

Zijn de Koningsspelen een nieuwe Oranje-traditie?

Als de kakofonie in de Leidse 3 Oktoberhal plots overslaat in uitgelaten gegil, draaien alle hoofden naar de ingang van de zaal. Ruim duizend stuiterende kinderen zien koning Willem-Alexander en koningin Máxima vrijdag arriveren voor de derde editie van de Koningsspelen. Elders in het land doen nog eens 1,2 miljoen kinderen mee aan het sportevenement. Een nieuwe Oranje-traditie?

Koningin Maxima en koning Willem-Alexander aan het koningsontbijt voorafgaand aan de Koningsspelen. Beeld anp

Als het aan de koning ligt wel. Tijdens het ingelaste 'persmoment' noemt hij het 'prachtig' dat zo veel kinderen meedoen. 'Want het is belangrijk dat kinderen bewegen. Als dat in een traditie past, dan ben ik daar een groot voorstander van.'

Het idee voor de Koningsspelen ontstond in 2013 als onderdeel van de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Basisscholen mochten zelf invulling geven aan de sportdag en een Koningsontbijt kregen ze, met een beetje hulp van grote levensmiddelenfabrikanten, gratis toe. Het evenement werd een succes: een ruime meerderheid van de leerlingen stond vorig jaar te bewegen op een grasveldje.

Dit jaar deden ook Nederlandse scholen in het buitenland mee. Toch ligt het totaal aantal deelnemers lager dan in het beginjaar 2013. Daar zijn meestal praktische redenen voor. Er zijn scholen die één sportdag of sportweek per schooljaar meer dan genoeg vinden. Vorig besloten honderden basisscholen af te haken omdat het evenement midden in de schoolvakantie viel.

Hersenspoeling

In het rumoerige Leidse sportcentrum weten veel leerlingen nu al niet beter: de sportdag hoort bij de verjaardag van de koning, net als de vrijmarkt. Ze vieren het immers al voor de derde keer in hun jonge levens. De internationale pers is ook aanwezig, en aanschouwt het evenement in Leiden met gemengde gevoelens. 'Zo begint hersenspoeling', fluistert een Duitse journalist hoofdschuddend.

De belangstelling van binnenlandse en internationale media is enorm dit jaar, volgens een woordvoerster van de organisatie. De regie wordt strak gevoerd. Journalisten worden verplaatst van persvak naar persvak en mogen met niemand daarbuiten praten. Alleen staatsomroep NOS mag vrij rondlopen en in de buurt van de kinderen komen.

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima tijdens de Koningsspelen. Beeld anp

Te zoet

Tijdens het ontbijt smeren leerlingen royaal jam of smeerkaas op hun boterham. Tot grote ergernis van consumentenorganisatie Foodwatch, die - evenals vorig jaar - vindt dat de aangeleverde producten te zoet en ongezond zijn. Dat de pindakaas dit jaar uit het ontbijt is gehaald, vindt Foodwatch niet voldoende.

Na het ontbijt lopen de kinderen het sportveld op. Het koor van Kinderen voor Kinderen zingt het lied Energie. Een cameraman zingt verveeld mee met een wat monotone stem, hij kent de regels helemaal uit zijn hoofd. Niet iedereen waardeert dat. Hij verontschuldigt zich als enkele collega's fronsend omkijken: 'Ja, sorry, bij mij thuis wordt dit al dagen gezongen.'

Koningin Maxima en koning Willem-Alexander zitten aan een koningsontbijt met leerlingen voorafgaand aan de Koningsspelen. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden