Zijn de getallen van Rutte nog wel geloofwaardig?

Premier Rutte en minister De Jager van Financiën blijven bij hun standpunt: de (tweede) redding van Griekenland kost de belastingbetaler de komende drie jaar 59 miljard euro. Hoe geloofwaardig zijn de premier en zijn minister als alle andere eurolanden, de Europese Commissie én het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zeggen dat Griekenland 109 miljard euro krijgt?

Premier Mark Rutte: 'Ik zit goed in de cijfers, maar ik kan me voorstellen dat u nog even aan boord moet komen.' Beeld anp

Allereerst de uitleg van het kabinet, vervat in een brief die De Jager maandagavond naar de Tweede Kamer stuurde. In negen pagina's geeft de minister zijn interpretatie van het akkoord (vier pagina's) dat de leiders van de eurozone donderdag over Griekenland bereikten. Wie de getallenreeksen laat bezinken, concludeert dat ook het kabinet nu erkent dat er 109 miljard euro naar Athene gaat. Alleen niet tot medio 2014 maar tot en met 2019.

Goed in de cijfers
Dan de geloofwaardigheid. Premier Rutte was vorige week zeker van zijn zaak. 'Ik ben er vandaag acht uur mee bezig geweest', zei hij na afloop van de eurotop tegen een groep Nederlandse journalisten. 'Ik zit goed in de cijfers maar ik kan me voorstellen dat u nog even aan boord moet komen.'

Om in de beeldspraak van Rutte te blijven: het bootje van hem en De Jager is sindsdien niet koersvast gebleken. Toen vrijdag de eenzame positie van Nederland duidelijk werd, gooide Den Haag het aanvankelijk over de boeg van bedragen die de andere eurolanden ten onrechte meerekenden. Zoals het resterende geld (56 miljard) van de eerste noodlening voor Griekenland. Onzin, zo bleek snel. Of de geplande opbrengst (28 miljard) van de Griekse privatiseringen; eveneens onzin.

Storm in een glas water
In de brief van maandag wordt het verschil tussen Den Haag en de rest van de eurozone teruggebracht tot een simpele kwestie van fasering. Rutte telde tot 2014, zijn eurocollega's tot 2020. Althans, dat schrijft De Jager. En dan krijg je natuurlijk een hoger bedrag. Kortom: een storm in een glas water.

Ook deze uitleg is niet houdbaar. Ten eerste is daar de tabel die vorige week op de vergadertafel van de regeringsleiders lag. Die omschrijft nauwgezet de 'nieuwe, extra financiering voor Griekenland 2011-2014: 109 miljard'. Alsook het bedrag dat banken, verzekeraars en pensioenfondsen moeten ophoesten: 50 miljard. Die private bijdrage komt bovenop de overheidssteun van 109 miljard. Ze is er geen onderdeel van, zoals Rutte beweerde. De tabel laat daar geen twijfel over bestaan.

Merkel
Dan is er de persconferentie van de Duitse bondskanselier Merkel na afloop van de eurotop. Tot drie keer toe legde Merkel uit dat de 109 miljard tot 2014 nodig is, en los staat van de bankenbijdrage. De bondskanselier kon het weten: zij had de Griekse redding immers een dag eerder voorbereid met de Franse president Sarkozy en voorzitter Trichet van de Europese Centrale Bank.

Maar ook Finland, net als Duitsland een bondgenoot van Nederland in alle Europese geldkwesties, is duidelijk in zijn standpunt. De 109 miljard is overheidssteun en loopt tot 2014. Het valt allemaal na te lezen op de website van het Finse ministerie.

Tot slot zijn er het IMF en de Europese Commissie. Het IMF betaalt eenderde van de Griekse rekening en geldt normaliter als steun en toeverlaat van Rutte en De Jager. Net als de Commissie rekent IMF-baas Lagarde met dezelfde getallen als Merkel, de Finnen, de Italianen, de Fransen, et cetera.

Verstrikt
Het gedobber van Rutte en De Jager op gepaste afstand van het vaste euroland roept vragen op. Nederland speelde naar eigen zeggen maandenlang een leidende rol in de onderhandelingen over de financiële noodhulp voor Griekenland. Des te merkwaardiger dat Rutte dan op het beslissende moment verstrikt raakt in andere cijferreeksen.

De Tweede Kamer bepaalt na de zomervakantie welke lezing ze volgt: die van het kabinet of de rest van de eurozone. Het parlement heeft eerder laten weten zelf informatie over belangrijke Europese besluiten te willen vergaren, onafhankelijk van De Jager en Rutte. De Kamer kan het akkoord over Griekenland opblazen, maar lijkt daar vooralsnog niet toe geneigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.