Zijn de Belgen betoeterd? Waarom ze staken

In België wordt vandaag gestaakt. 24 uur lang rijden er geen treinen, trams en bussen. Vliegtuigen blijven aan de grond. Veel scholen, crèches en openbare gebouwen blijven dicht. Huisvuil wordt niet opgehaald en de post niet rondgebracht. Ziekenhuizen, brandweer en politie werken met een minimumbezetting.

Op een perron op het centraal station van Brussel stonden mensen gisteren te wachten op de trein. Vandaag rijden er helemaal geen treinen in België.Beeld afp

Het is uit protest tegen aangekondigde pensioenhervormingen van de speciaal daarvoor aangestelde minister Vincent van Quickenborne, bijgenaamd Quickie. Die bijnaam heeft hij niet voor niets: nog voor het nieuwe jaar wil hij de hervormingen door het parlement hebben geloodst. Na 540 dagen van stilstand tijdens de Belgische formatie, wil hij alles snel hebben geregeld.

Nu wordt de feitelijke pensioenleeftijd niet aangepast, maar wel de minimumleeftijd. De vut gaat van 60 naar 62 jaar en bovendien moet een werknemer langer hebben gewerkt voor hij er gebruik van kan maken. De vakbonden vinden bovendien dat er nog te weinig uitzonderingen worden gemaakt voor zwaardere beroepen. De levensloopregeling, waarmee Belgen kunnen sparen voor periodes vrijaf, wordt versoberd. Wat ook kwaad bloed zette: de bonden vinden dat Van Quickenborne onvoldoende overleg heeft gevoerd met de vakbonden.

Ongelukkig moment
Lang niet alle Belgen zijn te spreken over de stakingen. Het platleggen van het land werd drie dagen geleden pas aangekondigd en komt op een ongelukkig moment. Veel Belgen vertrekken vandaag op skivakantie en sommige studenten zitten midden in hun examenperiode. Bovendien wordt verwacht dat het treinverkeer nog tot Kerstmis zal zijn verstoord.

Uit een peiling van de Vlaamse zender VTM bleek dat twee op de drie Vlamingen de staking niet steunt. Bovendien stelde gisteren 93,7 procent van de Vlamingen niet van plan te zijn om te staken, terwijl slechts 4,2 procent zei dat zeker wel te doen. Bij de ambtenaren had 88,4 procent geen stakingsplannen. Vanmorgen leverde de treinstaking geen extra files op.

Televisie
Ook de Belgische publiek omroep VRT ligt plat. Op de omroep worden de hele dag alleen beelden doorgegeven van de Vlaamse variant van de Serious Request-actie van 3FM. Tot onvrede van bijvoorbeeld sportverslaggever Karl Vannieuwkerke. Hij twitterde gisterenavond dat een bekerwedstrijd alleen op de site te volgen was '#omdatdevakbondonshetwerkenbelet'.

In kranten en op sociale netwerksites stonden opvallend veel brieven van verbolgen jongeren. Zij pikken het niet dat hun toekomst op het spel wordt gezet. 'Ons land is al twee jaar de grap van Europa', schreef de 22-jarige student Jef Leysen in De Standaard. 'Nu we er eindelijk in slagen onze regering terug op het goede spoor te krijgen, beslissen leeglopers om het werk neer te leggen, terwijl van de gehele bevolking verwacht wordt om een steentje bij te dragen.'

Ook op Facebook en Twitter zijn vooral berichten van jongeren te vinden tegen de staking. Volkskrant-correspondente Leen Vervaeke in Brussel: 'Ik ben honderden berichten tegengekomen van jongeren die zich verzetten tegen de staking. En maar twee die de staking terecht vinden.'

Wallonië
Het lijkt erop dat de staking meer weerklank vindt in Wallonië dan in Vlaanderen. In het Franstalige gedeelte rijdt geen enkele bus, in Vlaanderen 1 op de 10. De luchthaven van Luik is dicht, die van Antwerpen is gewoon open. In Wallonië is er sowieso geen post omdat de sorteercentra zijn geblokkeerd, in Vlaanderen is het afwachten wat de postbodes gaan doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden