Zijn datingapps alleen voor snelle seks?

Internet heeft onze datecultuur ingrijpend veranderd. Welke invloed hebben datingapps op ons liefdesleven? En hoe gaan wij daarmee om?

Jitse Schuurmans
null Beeld Gees Voorhees
Beeld Gees Voorhees

Het massale gebruik van internet om een partner te vinden is de grootste verandering in onze datecultuur van de afgelopen honderd jaar. Nog nooit konden we met zoveel potentiële partners in contact komen. Mensen die wij anders waarschijnlijk nooit hadden leren kennen. En nog nooit was flirten en daten zo anoniem en privé. De Volkskrant wilde meer weten over hoe en waarom dating-apps gebruikt worden. Daarom hebben we een enquête gehouden onder achttienhonderd mensen uit heel Nederland. Het leeuwendeel van de respondenten was jonger dan 40, hoogopgeleid en woonachtig in de grote steden. De bevindingen zijn dan ook niet representatief voor de Nederlandse bevolking. Toch geeft het onderzoek een fascinerende inkijk in het datingappgebruik van een aanzienlijke groep mensen.

1. Zit er nog een taboe op het gebruik van datingapps?

Het gebruik van datingapps begint ingeburgerd te raken en onze respondenten zijn vaak, maar lang niet altijd, bijzonder openhartig over het gebruik ervan. Onder vrienden zwijgt bijna geen van hen over zijn datingappgebruik. Maar dit is anders als het gaat om familie of collega's. Dan houdt ongeveer de helft van onze respondenten het gebruik van de applicaties stil. Ook is de negatieve reputatie van datingapps nog altijd een reden om er niet aan te beginnen. Bij onze alleenstaande respondenten wordt dit vaak genoemd als argument om ze niet te gebruiken. Het taboe op het gebruik van deze technologische hulpmiddelen lijkt dus deels nog te bestaan.

De lusten en lasten van online daten

Veel mensen wagen zich tegenwoordig aan een digitale zoektocht naar de ware of een leuk avontuurtje. De Volkskrant onderzocht wat dating-apps met ons liefdesleven doen, en biedt haar lezers de kans om mee te swipen.

2. Waarom zitten mensen eigenlijk op datingapps?

Onze respondenten geven legio redenen om datingapps te gebruiken. Maar zowel de mannelijke als vrouwelijke respondenten laten weten dat het zoeken naar 'een vaste relatie' voor hen het belangrijkst is. Gevolgd door 'op zoek zijn naar seksueel avontuur' en 'tijdverdrijf/vermaak'.

Opvallend is dat het credo 'vrouwen willen relaties, mannen willen seks' voor de respondenten niet opgaat. Onze mannelijke en vrouwelijke respondenten zijn geëmancipeerd als het gaat om seksuele en relationele verlangens.

Ook opvallend: een aanzienlijk deel van onze respondenten zit op een datingapp zonder medegebruikers te willen ontmoeten. Eenvijfde van de respondenten die zo'n app gebruiken, zit er alleen op voor vermaak.

3. Hoe efficiënt zijn datingapps?

Van datingapps wordt gezegd dat de contacten die je er opdoet vluchtig zijn. Vaak reageren medegebruikers niet op je bericht. En ook al heb je een leuk gesprek, de kans is groot dat het geen vervolg krijgt. Het ontmoeten van medegebruikers lijkt dus nogal wat moeite te kosten. Hoe lang moet je gemiddeld swipen en chatten voor een echte date?

Gemiddeld kost het onze respondenten een volle werkweek (38 uur) swipen en chatten om één persoon via een app in levenden lijve te ontmoeten. Ook je grote liefde vinden is hard werken. Gemiddeld kost het een volle werkmaand (162 uur) om een vaste relatie te vinden. En niet elke datingapp is even effectief. Het aantal swipe-uren per date en per relatie is bij apps die verbonden zijn aan een traditionele datingwebsite als The Inner Circle of Lexa veel lager dan bij apps die alleen op een smartphone werken (Tinder, happn, et cetera). Waarschijnlijk komt dit omdat veel gebruikers van het laatste soort datingapps er alleen 'voor vermaak' op zitten en dus niet per se iemand in het echt willen ontmoeten. Dit maakt het zoeken naar iemand die dat wel wil tijdrovender. Overigens maakt het in ons onderzoek nauwelijks uit of je man of vrouw, homo of lesbienne bent. Het aantal swipe-uren is nagenoeg voor iedereen gelijk.

4. Zijn datingapps alleen voor snelle seks?

Datingapps hebben de reputatie om alleen maar contacten op te leveren die leiden tot snelle seks. Toch is dat zeker niet het geval voor al onze respondenten. Via de meest gebruikte app, Tinder in dit geval, ontmoeten zij niet veel sekspartners. Gemiddeld hebben onze tinderaars met om en nabij de twee (2,32) medegebruikers seks gehad. Opvallender is dat een kwart van deze vrijpartijen een vaste relatie oplevert.

Bij het leeuwendeel van de andere datingapps zien we een soortgelijke verdeling. Grindr, de app voor homoseksueel contact, is een uitzondering. Daar ligt het gemiddeld aantal sekspartners van onze gebruikers veel hoger en ontstaan naar verhouding weinig vaste relaties.

Onze mannelijke datingappgebruikers hebben meer seksuele contacten dan vrouwen. Dit gaat ook op als we alleen naar onze heteroseksuele respondenten kijken. Onze mannelijke tinderaars hebben gemiddeld iets meer dan drie (3,3) sekspartners via de app ontmoet, terwijl onze vrouwelijke tinderaars met twee (1,95) medegebruikers het bed hebben gedeeld. Daarentegen is het aantal vaste relaties dat via de app ontstaat bij mannen en vrouwen nagenoeg gelijk.

Een leuke bijkomstigheid van al dat geswipe en gechat is dat er ook redelijk wat vriendschappen ontstaan. Sterker nog, over de hele linie geldt dat de kans groter is dat je een leuke vriend(in) vindt via een datingapp dan dat je er een vaste relatie aan overhoudt. Het idee dat je via datingapps vooral losse seksuele contacten vindt, lijkt dus niet te kloppen.

5. Zien ze offline geen potentiële partners?

Voorheen werd gedacht dat internet een 'laatste redmiddel' was. Bijvoorbeeld als het niet lukte om een partner op een traditionele ontmoetingsplek tegen het lijf te lopen, zoals in het nachtleven of op het werk. Maar geldt dat ook voor onze respondenten die datingapps gebruiken?

We vroegen hoeveel offline dates zij in het afgelopen jaar hebben gehad. Van de datingappgebruikers die op zoek zijn naar een partner zegt 60 procent dat zij het afgelopen jaar één of minder dates offline hebben gevonden. Zij komen in hun dagelijks leven dus kennelijk weinig mogelijke partners tegen.

Opmerkelijker is misschien dat veel anderen in hun dagelijkse offline omgang wel degelijk wat potentiële partners ontmoeten. Maar liefst 30 procent van de respondenten die op een app zitten met het doel iemand tegen te komen, zegt dat het afgelopen jaar meer dan twee dates in het offline leven ontmoet te hebben. Voor hen lijken datingapps dus één uit meerdere zoekstrategieën te zijn om een partner te vinden.

Het valt ook op dat onze respondenten dates opduikelen op niet erg voor de hand liggende plekken op internet. Facebook, Twitter en LinkedIn worden bijvoorbeeld vaak genoemd. Maar misschien is dit ook weer niet zo verwonderlijk, omdat veel van ons leven zich tegenwoordig online afspeelt. De kans bestaat dat je ook daar je grote liefde ontmoet.

6. Waar spreken datingapp-gebruikers af?

Onze respondenten kiezen als eerste date zelden voor een romantisch etentje bij kaarslicht. In plaats daarvan staat een drankje in een gezellig café op één. Gevolgd door 'samen een leuke activiteit gaan ondernemen', zoals een wandeling op het strand, of een theater- of museumbezoek. Ook vinden veel eerste dates plaats in het eigen huis of het huis van de ander.

Zowel onze mannelijke als vrouwelijke respondenten laten weten dat ze het belangrijk vinden dat een locatie 'gezellig is' en dat die 'dicht bij huis ligt'. Maar er is één groot verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen vinden het ook belangrijk dat de locatie veilig is. Helaas is dat niet altijd zo.

'Onze respondenten kiezen als eerste date zelden voor een romantisch etentje bij kaarslicht.' Beeld thinkstock
'Onze respondenten kiezen als eerste date zelden voor een romantisch etentje bij kaarslicht.'Beeld thinkstock

Eenvijfde van onze vrouwelijke respondenten zegt zich wel eens onveilig te voelen op een date, tegenover een fractie van de mannen. Wanneer mannelijke respondenten zich onveilig voelen, komt dit voornamelijk omdat zij onzeker zijn over hoe zij zich dienen te gedragen op een eerste date. Voor vrouwen ligt dit duidelijk anders. Een gedeelte van hen voelt zich unheimisch op de locatie van de date. Vaak omdat ze bij een man thuis zijn en het gevoel hebben de regie te verliezen.

Zorgelijker is de frequentie waarmee vrouwen situaties beschrijven waarin hun lichamelijke grenzen niet gerespecteerd worden. In meer dan de helft van de als onveilig ervaren situaties is een man opdringerig of gewoonweg handtastelijk op een manier waarvan zijn vrouwelijke date niet gediend is. Een vrouw schrijft: 'Ik was bij iemand die vastbesloten was seks met mij te hebben en ik was dat niet van plan. Hij bleef akelig lang aandringen en begon mij op een gegeven moment zelfs vast te houden.' Ook zijn er extremere gevallen, zoals een vrouw die schrijft: 'Ik ben aangerand op mijn eerste date, dus vanaf nu ga ik liever single door het leven dan weer het risico te lopen zoiets te moeten meemaken.'

Jitse Schuurmans is cultureel antropoloog en doet voor de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar datecultuur, waaronder online daten.

Lees ook de andere stukken van onze online-dating special

Dating apps zijn niet meer alleen voor vluchtige seks, ook de liefde is definitief gedigitaliseerd.
Deze algoritmen gaan schuil achter datingapps, hoe bepalen zij wie jouw ideale match is?
In je eentje op de bank door een catalogus met potentiële partners swipen? Het toppunt van romantiek, vindt liefdesfilosoof Jan Drost.
Meer kleur: minder kansen. Raciale vooroordelen bij het online-daten.
Tot slot zitten er ook keerzijdes aan een onbeperkt datingaanbod.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden