Zijn afscheid viel mij zwaar

Ons beschavingsniveau is af te lezen aan de mate waarin wordt omgegaan met de allerzwaksten. Hier laat men ouderen in hun ontlasting zitten en wast hen eenmaal per week. Daar tegenover staat dat veel geld wordt gestort in de zakken van onverzadigbare criminelen. Hun worden exorbitante salarissen toegekend, opgevoerd met schaamteloze bonussen. De wet is in hun voordeel. Zwakbeschaafden dringen legaal het parlement binnen.

Jack van Hoek en Eindhoven

Waarom ik dit schrijf? Omdat ik rouw. Tijdens de oorlogsjaren had hij kampen overleefd, maar toen men hem onlangs in het verpleeghuis urenlang in zijn ontlasting liet zitten, kon mijn vriend de schaamte niet meer aan en is uit het leven gestapt. In Nederland halen de grootste criminelen hun gekromde recht met de beste hulp van de duurste advocaten, terwijl de laagstbetaalden hun recht niet krijgen omdat zij het onmogelijk kunnen betalen. Mijn makker had nog geprobeerd om in een nette brief zijn schrijnende situatie uit te leggen. Het mocht niet baten. De wet regeert zonder emotie.


Of onze nieuwe beleidsmakers nog eens willen nadenken alvorens te korten op de ouderen- en gezondheidszorg. Of zij de ernst willen begrijpen van wat ik hier schrijf en er niet om gaan lachen want 'ook zwakke mensen dienen met fatsoen behandeld te worden'. Dit was de laatste zin in zijn brief, alvorens hij afsloot met: 'Met de meeste hoogachting', gevolgd door zijn naam. Zijn zelfgekozen afscheid uit het leven is mij zwaar gevallen.Rectificatie / gerectificeerd 20 november:


Excuses


Geachte redactie, U PaginaIn mijn brief 'Zijn afscheid viel mij zwaar' (U-pagina, 13 november) heb ik een fout begaan. In mijn boosheid over de gang van zaken in sommige verpleeghuizen schreef ik over een makker die een einde aan zijn leven heeft gemaakt omdat hij urenlang in zijn ontlasting moest zitten en niet werd gewassen. Zo is het niet gegaan. Hoe zou ik reageren als mij dit overkomt, dat was mijn uitgangspunt. Die 'makker' ben ik zelf, in de toekomst. Na een telefoontje van een kennis met de vraag wie er was overleden en na oprechte reacties van Zembla en Brandpunt, zag ik mijn fout in. Mijn excuses. Jack van Hoek, Eindhoven


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden