'Zijn accountants ook handig?'

In heel Nederland zetten bedrijven en particulieren zich in voor de landelijke vrijwilligers-manifestatie van het Oranje Fonds. 'Uurtje factuurtje', gaat even een middagje niet op.

DEN DOLDER - Niet te ver in de hoek boren. Even goed aandraaien met de ringsleutel. Is die lat waterpas? 'Hopsieflopsie', roept Kelvin Hendrikse (24) naast een stapel planken. Met negen collega's van VDGC accountants en belastingadviseurs uit Zeist klust hij een middag in de Prinses Máxima Manege in Den Dolder. Het therapeutisch centrum voor ruiters met een beperking heeft een hek nodig rondom de paddock, een kleine bak voor paarden.

Mariëtte Scheltens (70), vrijwilliger bij de manege, had haar bedenkingen. 'Zijn accountants ook handig?' Maar VDGC, dat de jaarrekening van de manege 'tegen een vriendenprijsje' doet, wilde in het kader van NL DOET deze week iets groters doen. Tijdens deze landelijke vrijwilligersmanifestatie van het Oranje Fonds doen meer dan 250.000 Nederlanders zo'n 7.000 klusjes. Nederland is dan ook koploper op het gebied van vrijwilligerswerk.

Schrikdraad

Het schrikdraad rondom de paddock is weer eens stuk. 'Dan lopen de paarden zo het bos in', zegt Scheltens. En als het schrikdraad wél werkt, komen de gehandicapten er tijdens hun wandelingetje mee in aanraking. Scheltens is dus blij dat VDGC een hek wil neerzetten. 'Onze eigen vrijwilligers komen er niet aan toe, alle energie gaat naar de rijlessen.' Het Oranje Fonds en VDGC betalen ook het bouwhout.

Al rokend houdt salarisadministrateur Matthijs Jansen (33) een plank vast die zijn collega Sander met een cirkelzaag op maat zaagt. Jansen, brilletje op zijn neus en blosje op zijn wangen, had wel zin in een klusdag. 'Ik steek liever mijn handen uit de mouwen dan dat ik iets sociaals moet doen. Niet dat ik niet sociaal ben hoor.' Op deze manier probeert hij 'een stukje betrokkenheid' te tonen. 'Wij hebben het immers heel goed, ook op kantoor.'

Tijdens het zagen en boren worden ook de rollen binnen het team duidelijk. Zo is Benno de Boer (32), die zijn eigen zaag en elektrische schroefmachine heeft meegenomen, de handige. 'Ik klus thuis ook een beetje.' Mark Steehouder (26) is de sterke: 'Mark, kun jij nog even op die paal rammen?' En Kelvin Hendrikse is kennelijk de lolbroek. Na een opmerking over een scheve lat: 'Misschien is die lat wel krom, wij hebben in ieder geval niets fout gedaan.'

Kaplaarzen

Vennoot Hans van Dijk (45) en coördinator maatschappelijk verantwoord ondernemen Jessica Huizer (31) werken ondertussen aan het imago van VDGC. Van Dijk heeft speciaal zijn groene kaplaarzen aangetrokken, die Huizer op de foto zet met haar spiegelreflexcamera. Ook haar collega's moeten het ontgelden. 'Kelvin, ik wil dat je voor de foto nog een keer op die paal slaat.' Nog voor het werk is verdeeld, heeft ze al een VDGC-banner opgehangen.

De tien accountants hebben exact vier uur om de klus te klaren, omdat het VDGC-kantoor natuurlijk ook draaiende gehouden moet worden. Twee uur krijgen ze van de baas cadeau, twee uur moeten ze zelf opnemen. 'Uurtje factuurtje, hè', grappen ze tijdens de lunch. Maar ondanks de grapjes halen ze het meeste uit hun middag bij de Prinses Máxima Manege en voltooien iets voor vijven de nieuwe omheining. Tijd voor een borrel.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden