Zijn ABP en PFZW ook barbaren?

Peter de Waard

In zijn ingezonden stuk in deze krant noemde PvdA-Kamerlid Henk Nijboer de private-equity-investeerders gisteren financiële roofdieren. Het is afgezien van durfinvesteerders nog de aardigste benaming voor de barbaren die zich aan de poort melden als de marktwaarde van een bedrijf onder de intrinsieke waarde daalt.

De voorstelling die maandag in het Kamerdebat, en meestal ook in de media, van deze roofdieren werd gegeven is die van steenrijke en nietsontziende Amerikaanse investeerders die zich in privéjets over de wereld verplaatsen op zoek naar buitenkansjes. Gordon Gekko in het kwadraat.

In werkelijkheid schuilen achter private-equity-investeerders vaak zogenoemde nette pensioenfondsen zoals het ABP en het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) - de twee grootste van het land. Zij waren bijvoorbeeld aandeelhouder in Alpinvest, dat meedeed aan de door KKR geleide private- equity-groep die Vendex KBB in 2005 van de beurs haalde en daarna het vastgoed en de verschillende winkelformules te gelde maakte. Dat leverde toentertijd vele honderden miljoenen winst op, waarover de gepensioneerden van ABP en PFZW zich nu in de handen kunnen wrijven.

Inmiddels zijn ze geen aandeelhouder meer van Alpinvest maar beleggen ze nog wel respectievelijk 12- en 9 miljard euro via Alpinvest. En Alpinvest zit weer in Sun Capital Partners, de huidige private-equity-eigenaar van V&D die met de dreiging van een faillissement het personeel een salarisverlaging van 5,8 procent wil opleggen en de verhuurders een huurvakantie van vier maanden.

Alpinvest heeft 38 miljard euro te beleggen in private-equitydeals over de hele wereld. Het is geen financieel roofdier in de zin dat het op jacht gaat. Het is eerder een hyena die optrekt in het spoor van de roofdieren zonder zelf het vuile werk te moeten opknappen; het te gelde maken van de bezittingen van bedrijven. Alpinvest verdient zijn geld door te beleggen in private-equityfondsen die de tanden in hun prooien zetten.

ABP en PFZW zeggen ethische standaarden te eerbiedigen in hun beleggingsbeleid, maar voor private equity halen ze hun neus niet op. De rendementen zijn te lucratief. Dat geldt voor bijna alle fondsen. Van het totale pensioenvermogen van 1.260 miljard zit 5 procent in private equity.

Een van de consequenties van het miljardenspel is bizar genoeg dat de winst van deze pensioenfondsen het verlies van andere fondsen is. Zo is bijvoorbeeld het pensioenfonds voor het slagersbedrijf een van de vastgoedverhuurders aan V&D die nu door Sun Capital met geld van ABP en PFZW worden afgeknepen.

Het overlevingsgevecht - volgens sommigen de doodsstrijd - van V&D is zogezegd ook een financiële thriller waarin Nederlandse pensioenfondsen hun belangen moeten veiligstellen. Het kan zelfs binnen één fonds tot een strijd leiden tussen de vastgoed- en de private-equity-afdeling.

Reageren?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden