Zijlstra wil verdergaande hervormingen hbo

Staatssecretaris Halbe Zijlstra is nog niet tevreden over de hervormingsplannen voor het kunstonderwijs. Het verminderen van de instroom van studenten juicht hij toe, maar de hogescholen moeten zich ook sterker van elkaar gaan onderscheiden.

MAARTJE BAKKER

DEN HAAG - Zijlstra wil dat het hele hoger onderwijs zich vernieuwt. Opleidingen en instellingen moeten 'zwaartepunten aanbrengen' en 'een eigen profiel kiezen'. Wie daarin slaagt, krijgt een financiële bonus aan het einde van deze kabinetsperiode.

Het kunstvakonderwijs ondernam als eerste een poging. De hbo-raad stelde een commissie in onder leiding van CDA'er Elco Brinkman. 'Beter één excellente in plaats van twee goede opleidingen', was diens credo.

Dat joeg de hbo-raad, die de belangen van alle hogescholen dient te behartigen, schrik aan, want het zou er zomaar toe kunnen leiden dat sommige hogescholen een opleiding moeten sluiten. Brinkman werd de wacht aan gezegd nog voordat hij zijn advies af had. De hbo-raad besloot zelf dat er in de toekomst een kwart minder autonome beeldend kunstenaars zullen afstuderen en 10 procent minder studenten klassieke muziek en jazz.

Maar toen er pijnlijke keuzes moesten worden gemaakt, vermeed de raad zich uit te spreken welke kunstacademie, welk conservatorium en welke toneelschool voortaan welk onderwijs gaat verzorgen. De opleidingen mogen 'in een keurige optocht naar Zijlstra gaan' om met hem afzonderlijk afspraken te maken over het profiel, aldus de woordvoerder van hbo-raadvoorzitter Guusje ter Horst.

Geldverspilling

SP-Kamerlid Jasper van Dijk noemt de gang van zaken 'een zinloze exercitie'. 'Wat een geldverspilling. Eerst huurt de hbo-raad de commissie-Brinkman in, om onafhankelijke keuzen te kunnen maken. Maar zodra ze zien welke kant het opgaat, schuiven ze Brinkman opzij, en moet iedere opleiding afzonderlijk afspraken maken met Zijlstra.'

Van Dijk denkt dat de hbo-raad de commissie-Brinkman uit angst van haar taak heeft ontheven. 'Anders zou het ministerie een advies in handen hebben gehad waarmee duidelijk gekozen had kunnen worden. De hbo-raad speelt liever eigen baasje - terwijl het ministerie juist verantwoordelijk is.'

Boris van der Ham, lid van de Tweede Kamer namens D66, legt zich er niet bij neer dat de ideeën van de commissie-Brinkman een stille dood lijken te sterven. Hij wil dat er een hoorzitting komt in de Tweede Kamer.

'Van dit compromis ben ik nog niet overtuigd', zegt Van der Ham. 'Het ruikt naar de kaasschaaf: alle opleidingen zijn gespaard, terwijl er inhoudelijk had moeten worden gekozen. De beste opleidingen moeten blijven, en zonodig moeten er een paar scholen dicht.'

Zo kan de hervorming van het kunstonderwijs nog niet dienen als blauwdruk voor de rest van de hogescholen en universiteiten. Zelfs de woordvoerder van Ter Horst aarzelt. 'Een blauwdruk? Nee, dat is denk ik niet het geval. Er moest immers gespecialiseerd worden, met een duidelijk profiel.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden