'Zijlstra wil af van financiering deeltijdstudie'

Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra overweegt om de financiering van deeltijdstudies stop te zetten. Wie dan nog een deeltijdstudie aan HBO of universiteit zou willen volgen, moet die grotendeels zelf gaan betalen. Dat melden bronnen aan NRC Handelsblad.

Redactie
Staatssecretaris Halbe Zijlstra Beeld ANP
Staatssecretaris Halbe ZijlstraBeeld ANP

Een uitzondering zou wellicht gemaakt worden voor onderwijs- en gezondheidsopleidingen.

Zijlsta is al langer bezig de financieringsmogelijkheden voor het hoger onderwijs uit te kleden. Zo krijgen studenten in de masterfase straks geen studiefinanciering meer, en krijgen studenten die te lang over hun studie doen een langstudeerdersboete van 3.000 euro opgelegd.

Exercitie
Bij de behandeling van die boete vroeg de Eerste Kamer te kijken naar de positie van studenten die naast hun baan een studie volgen. Die zouden van die boete moeten worden ontzien, meende oppositiepartijen in de Senaat. In plaats daarvan overweegt Zijlstra nu dus de financiering voor deeltijdstudies helemaal stop te zetten.

Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs verwoordt de voornemens van Zijlstra als volgt: 'De staatssecretaris heeft het parlement vorig jaar toegezegd te bekijken of de vormgeving van het deeltijdonderwijs nog wel aan de eisen van deze tijd voldoet. Hij is bezig met de uitwerking van die exercitie en zal nadat hij daarover een besluit heeft genomen de Kamers informeren.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden