'Zijlstra's onderwijskoers regelbrij'

Regeringspartij CDA is kritisch over de koers die staatssecretaris Zijlstra (VVD) is ingeslagen om het hoger onderwijs te hervormen. 'De doelstelling van dit kabinet is minder overheid', zegt CDA-Kamerlid Sander de Rouwe. 'Tegelijkertijd staat het hoger onderwijs aan de vooravond van een enorme regelbrij.'

MAARTJE BAKKER

DEN HAAG - De eis dat 100 procent van de hbo-docenten een mastertitel moet hebben, de landelijke eindtoets, meer contacturen: staatssecretaris Zijlstra zit erbovenop in het hoger onderwijs. 'Hij schiet door in regels', oordeelt De Rouwe. 'Ik ben bang dat er zo een bureaucratisch gedrocht ontstaat. De eisen worden het doel en het echte doel, beter onderwijs, verdwijnt uit zicht.' Het is een veel voorkomende Haagse kwaal, betoogde De Rouwe maandag in een overleg met Zijlstra: de stuip om alles met wetten aan te pakken.

Nog een kritiekpunt: het kabinet hecht een wat al te sterk geloof aan het onderwijs als dienaar van de economie. De Rouwe: 'Onderwijs gaat ook over vorming, ontplooiing, over de ontwikkeling van een identiteit.'

Zijlstra noemde het een misverstand dat het onderwijs is uitgeleverd aan het bedrijfsleven. Ook had zijn beleid 'niets met wantrouwen te maken' omdat de verenigingen van hogescholen en universiteiten er juist intensief bij worden betrokken. 'Maar uiteindelijk moet wat ze doen afrekenbaar zijn. Ik voer het regeerakkoord uit, en zou verwachten dat partijen die daar ook hun handtekening onder hebben gezet, dat ook willen', voegde hij De Rouwe toe.

De rest van de Tweede Kamer had minder kritiek op Zijlstra's plannen; de geest van de strategische agenda - presteren! profileren! - bleef overeind. Oppositie- en coalitiepartijen probeerden wat te morrelen aan onderdelen:

VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas pleitte voor onderscheid in de titulatuur van hbo'ers en wo'ers, PvdA en een Kamermeerderheid vroeg om wervingsmateriaal dat een foutloos beeld van de opleidingen schetst. Tevergeefs. Zijlstra weigerde vooralsnog tegemoet te komen aan de wensen van die Kamerleden.

------------------------

Prestatieafspraken Fontys

Fontys Hogescholen maakte als eerste onder de hogescholen bekend welke prestatieafspraken ze wil maken met staatssecretaris Zijlstra. De hogeschool, met vestigingen in onder meer Tilburg en Eindhoven, stelt zich ten doel om van studenten, medewerkers en het werkveld minstens een 7 als beoordeling te krijgen. Ook worden strenge eisen gesteld aan de termijn waarbinnen studenten afstuderen. Staatssecretaris Zijlstra zag de voornemens van Fontys als een bevestiging van zijn stelling dat Den Haag het hogeronderwijs niet te dicht op de huid zit, maar dat hogescholen het initiatief nemen om de kwaliteit te verbeteren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden