Zijlstra opent aanval op 'CDA-gedachtenpolitie'

In de strijd om de kiezers op de rechterflank vliegen VVD en CDA elkaar met steeds meer enthousiasme in de haren. De onderlinge irritaties in de zaak rond de arrestatie van columniste Ebru Umar, brachten VVD-fractieleider Zijlstra in het weekend tot een frontale aanval op het CDA. 'Er is maar één partij bij wie onze vrijheid, verantwoordelijkheid en verdraagzaamheid in goede handen zijn. En dat is de VVD.'

Halbe Zijlstra tijdens het partijcongres van de VVD in Leeuwarden. Beeld anp
Halbe Zijlstra tijdens het partijcongres van de VVD in Leeuwarden.Beeld anp

De VVD-top heeft zich zeer gestoord aan de aanvallen vanuit het CDA op de 'gebrekkige inspanningen' die het kabinet aan de dag zou hebben gelegd om Umar weg te krijgen uit Turkije. Zij werd daar eerder deze maand aangehouden wegens haar kritiek op de Turkse president Erdogan. Toen het CDA-Kamerlid Raymond Knops het kabinet vorige week in een Tweede-Kamerdebat verweet dat het zich te weinig inspant om de vrijheid van meningsuiting te beschermen, kon premier Rutte zijn ergernis niet onderdrukken. 'Wat is dit voor gelul?', liet hij zich ontvallen vanuit het regeringsvak.

Tegenoffensief

Op het VVD-congres in Leeuwarden zette Zijlstra zaterdag het tegenoffensief in, daarbij uitgebreid verwijzend naar enkele voorvallen uit de jaren dat CDA-premier Balkenende nog in het Torentje zat (2002-2010). 'Het is niet ónze premier die de vrijheid van meningsuiting wilde inperken toen cabaretiers het koningshuis op de hak namen', aldus Zijlstra.

'Onze minister van Justitie zou een cartoonist niet door een arrestatieteam van zijn bed laten lichten. Onze partij zou nooit de sharia invoeren al zou de meerderheid van Nederland dat willen. En onze partij zou nooit een gedachtenpolitie instellen.' Dat laatste is een verwijzing naar het voorstel van de huidige CDA-leider Sybrand Buma om het verheerlijken van geweld en terreur strafbaar te stellen.

Geen islamitisch land

'Dat zijn de Balkenendes, de Hirsch Ballins, de Donners en de Buma's van Nederland', aldus Zijlstra. 'De VVD is wél bereid onze vrijheden te verdedigen. Wij zijn geen islamitisch land en dat gaan we niet worden ook.'

Het CDA roept in de coalitie, en met name in de VVD, al langer ergernis op. De liberalen hadden er min of meer op gerekend dat het CDA grote delen van het regeerakkoord zou steunen, maar op cruciale momenten weigerden de christen-democraten steeds de rol van gedoogpartner te spelen. In plaats daarvan profileerde Buma zich met scherpe standpunten in het asiel- en integratiedebat.

De komende maanden hopen beide partijen kiezers voor zich te winnen die nu volgens de peilingen nog van plan zijn om op Geert Wilders' PVV te stemmen. Het CDA liet zondag weten geen behoefte te hebben om op Zijlstra te reageren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden