Zijlstra legt groot deel advies Raad voor Cultuur naast zich neer, zoals verwacht

Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur legt belangrijke delen van het advies van de Raad voor Cultuur naast zich neer, melden verschillende media vanavond. Morgen worden de plannen van de staatssecretaris officieel bekend, maar de Volkskrant schreef er in mei van dit jaar al over.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra in april van dit jaar in de Tweede Kamer. © ANP Beeld
Staatssecretaris Halbe Zijlstra in april van dit jaar in de Tweede Kamer. © ANP

De productiehuizen in de theatersector worden opgeheven. De sectorinstituten raken een deel van hun taken kwijt. Het Theater Instituut Nederland dreigt te verdwijnen. Het Mondriaan Fonds voor beeldende kunst levert meer dan eenderde in. Het Fonds Podiumkunsten krijgt nog 43 miljoen euro, vele miljoenen minder dan het nu ontvangt. In drie of vier steden verdwijnen orkesten, maar de musea blijven grotendeels gespaard.

Dit zeiden bronnen in de kunstwereld in mei al over de plannen van staatssecretaris Zijlstra. Zijlstra stelde toen betrokkenen op de hoogte van de manier waarop hij, vanaf 2013, 200 miljoen euro gaat bezuinigen op kunst en cultuur.

Ook twee postdoctorale instellingen in de beeldende kunst, de Academie Jan van Eyck en de Ateliers, dreigen opgeheven te worden. Zijlstra is van plan het Fonds Cultuurparticipatie te laten fuseren met het Fonds Podiumkunsten. Op het Nederlands Dans Theater wordt niet bezuinigd, zoals de Raad voor Cultuur wel had voorgesteld.

Advies

Met zijn voornemens wijkt Zijlstra op veel terreinen af van het advies van de raad, dat eind april werd gepresenteerd. De raad adviseert Zijlstra 29 miljoen euro te bezuinigen op de musea, omdat andere sectoren anders nog harder worden getroffen. Maar in het regeerakkoord staat dat de erfgoedsector zoveel mogelijk ontzien moet worden. Zijlstra houdt daar deels aan vast door 10 miljoen euro te bezuinigen. Ook is Zijlstra niet van plan in fases te bezuinigen, zoals de raad had geëist.

De basisinfrastructuur, zoals die in 2009 werd ingericht, zal door de plannen van Zijlstra veel kleiner worden. Een groot aantal instellingen zal zich vanaf 2013 moeten wenden tot het Fonds Podiumkunsten of het Mondriaanfonds. Dat betekent dat volgend jaar waarschijnlijk veel aanvragers buiten de boot gaan vallen.

Ophef

De voornemens van Zijlstra hebben tot veel ophef geleid in de provincies. De Maastrichtse wethouder Jacques Costongs van Cultuur constateerde eind mei dat zijn stad 75 procent minder cultuurgeld uit Den Haag gaat krijgen. Onder meer het Limburgs Symfonie Orkest zou worden bedreigd.

Huub Smeets, lid van de Raad voor Cultuur, waarschuwde begin deze week voor het verdwijnen van Opera Zuid, die volgens de plannen zou moeten fuseren met de Reisopera in Enschede.

Oproep

Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen deed ook eind mei in een ingezonden brief in het Dagblad van het Noorden een dringende oproep aan Zijlstra om het Noorden bij de cultuurbezuinigingen te ontzien. Volgens Rehwinkel is cultuur in een krimpregio met groeikernen als Groningen, Assen en Leeuwarden noodzaak. Bezuinigingen in de regio liggen gevoelig bij het CDA.

Zijlstra maakt zijn voornemens morgen openbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden