Zijlstra: laatste kans voor Utrechtse Spelen

AMSTERDAM - De Utrechtse Spelen, het stadsgezelschap van Utrecht dat kampt met een miljoenentekort, zal uiterlijk 1 oktober bij het ministerie van Cultuur (OCW) een nieuw beleidsplan indienen. Meteen daarna hoopt het gezelschap van artistiek leider Jos Thie dat de rijkssubsidie voor de jaren 2013-2016 veilig wordt gesteld. Op dit moment is de betaling van het subsidiegeld opgeschort.


Dat is het resultaat van een gesprek dat maandag plaats had tussen DUS en de directie Kunsten van OCW. DUS heeft recht op 1,5 miljoen rijkssubsidie per jaar, maar op last van staatssecretaris Zijlstra is de beslissing over de toekenning uitgesteld. Dit heeft te maken met de tekorten die bij het gezelschap zijn ontstaan vanwege een tegenvallende kaartverkoop van producties als Orfeo ed Euridice (op locatie op Paleis Soestdijk), Rain Man (dat binnenkort aan een tournee begint) en Veel gedoe om niks (speciaal gemaakt voor de Stadsschouwburg Utrecht). Die tekorten zijn intussen opgelopen tot ruim twee miljoen euro.


Pas als het Rijk over de brug komt, kan het herstelplan - dat er inmiddels ligt - in werking treden. Dan kunnen ook acteurs en andere medewerkers aan Veel gedoe om niks hun salaris uitbetaald krijgen, want dat is nog niet volledig gebeurd. 'Op dit moment is er inderdaad vertraging ontstaan in die uitbetaling, dat klopt. Maar dat betekent niet dat wij niet aan onze financiële verplichtingen zullen voldoen', aldus Jos Thie. 'Ons herstelplan is de basis voor de toekomst en zodra dat in werking treedt, kunnen wij onze mensen betalen.'


Thie benadrukt dat het gesprek maandag 'constructief' was en gericht op een snelle oplossing. Intussen heeft OCW ook met de gemeente Utrecht overleg gehad over de toekomst van het stadsgezelschap, dat als een van de acht grote toneelgroepen landelijk wordt gesubsidieerd. Jaarlijks ontvangt DUS vanaf 2013 1,5 miljoen van het rijk en 5 ton van de gemeente.


De gemeente Utrecht heeft intussen toegezegd met een extra subsidie en een lening DUS te willen helpen. Thie: 'Dat betekent dat de intentie van alle partijen er is om het herstelplan zo snel mogelijk in werking te laten treden'. DUS zal de komende jaren hoe dan ook minder producties kunnen maken.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden