Zijlstra kaatst bal terug naar universiteiten

DEN HAAG - Twee dagen voor een massaal studentenprotest op het Malieveld in Den Haag zet VVD-staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs het conflict over de bezuinigingen in het hoger onderwijs op scherp. In de Tweede Kamer zei hij woensdag dat de universiteiten en hogescholen 'bewust een verkeerd beeld schetsen' als ze stellen dat de maatregelen leiden tot duizenden gedwongen ontslagen.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

Volgens Zijlstra is dat helemaal niet nodig en zelfs onverstandig en kunnen de instellingen geld besparen op bureaucratie en door meer samen te werken. Als dat niet afdoende is hebben ze altijd nog een gezamenlijk eigen vermogen van 4 miljard euro om op terug te vallen. Zijlstra benadrukte dat het de eigen keuze is van onderwijsinstellingen als ze mensen 'buiten zetten'.

Tegenaanval
De harde tegenaanval van de staatssecretaris was uitgelokt door de Radboud Universiteit in Nijmegen, die claimt dat de maatregelen de universiteit 35 miljoen euro kosten en driehonderd banen in gevaar brengt. Ook de vereniging van universiteiten VSNU vreest banenverlies, over heel Nederland zeker 2500 banen. De HBO-raad houdt het op tweeduizend banen die op de tocht staan.

Zijlstra had zich overduidelijk geërgerd aan die voorstelling van zaken. In het Kamerdebat zei hij dat de Radboud Universiteit niet meer dan 7,4 miljoen moet besparen. De universiteit had volgens hem in 2009 een eigen vermogen van 302 miljoen, waarvan 70 miljoen liquide. Ruim voldoende om de problemen op te lossen, was de suggestie.

Zijlstra ging daarmee in tegen de oppositie in de Kamer, die sprak van monsterbezuinigingen. Kamerleden van GroenLinks en D66 rekenden voor dat de bezuinigingen 900 miljoen euro bedragen. Zijlstra ontkende dat. 'In 2012 en 2013 is er een min, maar op de lange termijn investeren we in het hoger onderwijs.'

Karretje
Ook regeringspartij CDA en gedoogpartij PVV waren hard over de universiteitsbesturen. Volgens het CDA 'spannen ze studenten voor hun karretje' door ze massaal naar Den Haag te sturen voor de demonstratie. De PVV pleitte voor het inhouden van salarissen van docenten en hoogleraren die meedoen aan de betoging.

Voor de manifestatie op het Malieveld vrijdag hebben zich al 11.000 mensen aangemeld. Zijlstra gaat er zelf heen om zijn beleid te verdedigen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden