Zijlstra houdt vast aan studieboete

Ondanks de eerdere stellingname van verscheidene studentenorganisaties dat de 3000 euro boete voor langstudeerders op meerdere gronden onrechtmatig zou zijn, denkt staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) nog altijd het tegenovergestelde. Dat meldde hij gisteren in een brief aan de Tweede Kamer.

ANP/redactie
null Beeld

Het schrijven is een reactie op het juridische advies dat door de studenten was ingewonnen bij advocatenkantoor Stibbe. Volgens het advocatenkantoor is het wetsvoorstel onder meer gebrekkig gemotiveerd. Ook zou de maatregel inbreuk doen op het beginsel van rechtszekerheid en de toegankelijkheid van onderwijs. Tevens zou de voorgenomen boete een vorm van discriminatie zijn.

Volgens Zijlstra is van al die zaken echter geen sprake.'De regering zou het wetsvoorstel ook niet hebben ingediend als dat juridisch niet haalbaar zou zijn', aldus de staatssecretaris, die vanaf komend collegejaar iedere langstudeerder 3000 euro per jaar extra wil laten betalen.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) noemt de brief van Zijlstra 'opvallend'. 'Wij onderbouwen onze standpunten met juridische argumenten, de staatssecretaris geeft een mening', aldus voorzitter Guy Hendricks. Als het wetsvoorstel toch doorgang vindt, schromen de studenten de gang naar de rechtszaal niet, meldt de ISO-voorzitter.

De protesten van meer dan tienduizend studenten op het Malieveld in Den Haag aan het begin van dit jaar, leidde vooralsnog tot weinig veranderingen. Vandaag is er in Den Haag voor de tweede keer een demonstratie tegen onder andere de studieboete. (Tekst ANP/de redactie, foto ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden