Zijlstra heeft spijt van uitspraken over plastische chirurgie vluchtelingen

Fractievoorzitter Halbe Zijlstra (VVD) heeft spijt van de uitspraak die hij deed in een interview met AD, waarmee hij suggereerde dat asielzoekers hier komen voor 'plastische chirurgie, ooglidcorrecties, borstverkleiningen of -vergrotingen, een complete tandrenovatie'. Dit zegt hij in een Periscope-video van de VVD. 'Dat was gewoon een fout van mij', geeft Zijlstra toe.

Zijlstra: asielzoeker bedreigt welvaartsstaatBeeld anp

Op Twitter kreeg Zijlstra het flink te verduren. GroenLinks-senator Tineke Strik: 'Zijlstra heeft oogcorrectie nodig om polisvoorwaarden te lezen en het oorlogsgeweld te zien dat mensen ontvluchten.'

Asielzoekers die het land net binnen zijn en een asielaanvraag hebben gedaan, krijgen weliswaar zorg maar niet de door Zijlstra genoemde ingrepen. Als de asielzoeker een verblijfsvergunning krijgt, moet hij zelf een verzekering afsluiten en daarvoor premie betalen. De door Zijlstra genoemde ingrepen worden alleen bij medische noodzaak vergoed. De noodzaak wordt vastgesteld door de arts. Zijn woordvoerder liet later weten dat borstcorrectie als voorbeeld niet klopte.

De onjuiste suggestie van Zijlstra als zouden asielzoekers hier meteen aanspraak kunnen maken op een reeks medische ingrepen leidde nogal af van de eigenlijke boodschap van Zijlstra. Zijn betoog in AD gaat vooral over manieren om Nederland onaantrekkelijk te maken voor asielzoekers door de opvang te versoberen om zo de toeloop te stoppen.

Acute bedreiging

De toestroom van vluchtelingen vormt volgens hem een acute bedreiging voor de welvaartsstaat en sociale voorzieningen. Hij vindt dat asielzoekers met een tijdelijke vergunning geen recht meer moeten hebben op sociale voorzieningen. De huisvesting moet ook soberder. 'Zij kunnen best toe met leefgeld van een paar tientjes in containerachtige woningen.' Om de woningnood, ook onder allochtonen, te lenigen heeft het kabinet vrijdag met gemeenten besloten tienduizend woningen, ook container woningen en ruimte in leegstaande kantoren, te realiseren.

Verder wil Zijlstra dat een tijdelijke verblijfsvergunning niet meer voor vijf jaar wordt afgegeven, maar elk jaar moet worden vernieuwd. Ook nareizen van gezinsleden moet worden beperkt en het moet moeilijker worden om het Nederlanderschap te krijgen.

In een interview met het AD suggereert Zijlstra dat asielzoekers hier komen voor 'plastische chirurgie, ooglidcorrecties, borstverkleiningen of -vergrotingen, een complete tandrenovatie'.Beeld anp

Polariserende kortetermijnpolitiek

Attje Kuiken, PvdA-Tweede Kamerlid en woordvoerder asielbeleid, wijst de voorstellen af. 'Een strategie van ontmoediging via ongelijke behandeling wijzen we af. Mensen vluchten uit nood, niet voor een ooglidcorrectie. Wij willen vluchtelingen netjes opvangen zoals we dat in Nederland altijd hebben gedaan.' Kuiken wijst erop dat Nederland heeft afgesproken mee te werken aan de spreiding van asielzoekers die in de EU is afgesproken.

Ook andere partijen zijn kritisch. D66 spreekt van een 'polariserende kortetermijnpolitiek'. Volgens GroenLinks draagt het 'geenszins bij aan een oplossing van het probleem'. Joël Voordewind (ChristenUnie) liet via Twitter weten dat VVD beter kan investeren in opvang in de regio. PVV-leider Geert Wilders vindt het plan juist niet ver genoeg gaan.

Volgens Sybrand Buma (CDA) komt het voorstel een jaar te laat. 'Niet nu maar een jaar geleden was het al noodzakelijk om tijdelijke opvang voor oorlogsvluchtelingen in te voeren en te koppelen aan sobere opvang.' Het kabinet faalt bij de aanpak van het asielvraagstuk, aldus Buma.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden